Από φτωχά έως διφορούμενα, ως προς το πρακτικό τους αντίκρισμα. Μέσα σ’ αυτή την γκάμα κινούνται τα αποτελέσματα ,που έχουν διαχρονικά για τις ελληνικές μετοχές τα πολυδιαφημισμένα roadshow του Λονδίνου.

Συνολικά 15 είναι οι ετήσιες παρουσιάσεις σε διεθνή χαρτοφυλάκια, που έχουν λάβει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα. Κατά κανόνα κάθε Σεπτέμβριο, με διήμερη διάρκεια.

Θαρρείς κι ανάμεσα στα ζητούμενα δεν είναι μόνο η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Αλλά και το άτυπο τσεκάρισμα της  επιμονής της μνήμης. Καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 ήταν η D- Day για το σκάσιμο της μεγαλύτερης «φούσκας» στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως τη στρατόσφαιρα των 6.484,38 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά, αφού το κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 6.355,04 μονάδες. Πιστοποιώντας μετέπειτα και με οδυνηρό τρόπο για τη μεγάλη «στρατιά» του άμαθου και άμαχου επενδυτικού πληθυσμού , πώς «όσο ψηλά κι αν ανέβουν τα δέντρα, ποτέ δεν θα φτάσουν στον ουρανό».

Όπως και να ’χει, τα roadshow των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών ξεκίνησαν το 2006. Όταν το διοικητικό τιμόνι του αθηναϊκού χρηματιστηρίου ήταν στα χέρια του ισχυρής επικοινωνιακής εμβέλειας Σπύρου Καπράλου. Συνεχίστηκαν για περισσότερα χρόνια από τον πολυμήχανο τεχνοκράτη Σωκράτη Λαζαρίδη. Έως και το 2020, όταν λόγω πανδημίας η «σύναξη του Λονδίνου» έγινε διαδικτυακά. Μεσολάβησε το περσινό κενό κι εφέτος, ο βλοσυρού καθηγητικού στυλ νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, τα μετέτρεψε σε Greek Investment Conference. Δίνοντας τα σκήπτρα της συνδιοργανώτριας στη Morgan Stanley.

Κατά καιρούς αρκετές εισηγμένες έχουν ταξιδέψει στο Λονδίνο, επιζητώντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των fuds. Χωρίς να είναι όλες από το «πάνω ράφι» της αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, βρέθηκαν να προπαγανδίζουν τις αρετές τους και εταιρείες που έσβησαν στη συνέχεια από τον επιχειρηματικό χάρτη.

Είναι ενδεικτικό οτι στο πρώτο roadshow του 2006 είχαν παραστεί οι αλήστου μνήμης Νεοχημική του «ταχυδακτυλουργού» των αποδόσεων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Βωβός, Καρδασιλάρης, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Aspis Bank. Μέλη των επιχειρηματικών γκρούπ στα roadshow υπήρξε επίσης και η Folli Follie των απίθανων Κουτσολιούτσων, καθώς η εξαϋλωμένη MLS

Σαφώς και τα μεμονωμένα «άνθη του κακού», σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τη συγκροτημένη προσπάθεια εξωστρέφειας που υπηρετούν τα roadshow. Το αν και πόσο τα καταφέρνουν όμως, σηκώνει πολλή κουβέντα. Άλλωστε η κάθε συμμετέχουσα εταιρεία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και η απήχησή της στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια δεν εξαρτάται μόνο από τις εκάστοτε εντυπώσεις που αφήνει στο Λονδίνο.

Απώλειες μέχρι 26,47% σε βάθος 15ετίας

Ποια είναι όμως η γενικότερη απήχηση που έχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο τα roadshow;

Λαμβάνοντας ώς βάση την πορεία του Γενικού Δείκτη σε διαστήματα ενός και τριών μηνών μετά από τις επενδυτικές εξορμήσεις στο Λονδίνο, τα αποτελέσματα δεν διεκδικούν δάφνες. Όσο κι αν στη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες επηρεασμού. Δεν είναι δηλαδή μονοσήμαντο κριτήριο τα αν άφησαν ή όχι καλές εντυπώσεις τα επενδυτικά event.

Σε κάθε περίπτωση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει σημειώσει 9 φορές πτώση και 6 φορές άνοδο, ένα μήνα μετά από το ξεκίνημα των roadshow του Λονδίνου. Με το σωρευτικό αποτέλεσμα να παραπέμπει σε ζημιές 11,40%

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι συνολικές ζημιές του Γενικού Δείκτη σε διάστημα τριμήνου από τα roadshow, καθώς αυτές ανέρχονται στο 26,47%. Με την αγορά να έχει κινηθεί 8 φορές πτωτικά και 7 ανοδικά.

Ωστόσο το 2008 καθοριστικός παράγοντας για τη βουτιά των μετοχών ήταν ο αρνητικός απόηχος διεθνώς από την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη μεγάλη κρίση στην αμερικανική αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

Το 2011 υπήρξαν επίσης ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, λόγω των ζοφερών προοπτικών για την αμερικανική οικονομία, ενώ στις εγχώριες εξελίξεις είχε κυριαρχήσει τότε το «θερμό» πολιτικό κλίμα. Με την παραίτηση Γιώργου Παπανδρέου, που είχε θέση ζήτημα δημοψηφίσματος της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το φθινόπωρο του 2012 ώθηση στις μετοχές έδωσε ο απόηχος του σχηματισμού τρικοματικής, φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Συνεπώς αυτά και άλλα γεγονότα στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, μέτρησαν για την πορεία των μετοχών, ανεξάρτητα από αυτή καθ’ αυτή την επίδραση των roadshow. Για τα οποία δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες την ίδια αντίληψη. Όπως για παράδειγμα ο Mr Jumbo Απόστολος Βακάκης που δεν πατάει ποτέ το πόδι σε αυτά. Υποστηρίζοντας οτι δεν χρειάζεται να αναζητήσει fund , που όποτε θέλουν το βρίσκουν στο γραφείο του…

Στο «βαθύ κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης από το 2006

Στο πρώτο roadshow του Σεπτεμβρίου του 2006 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 3.936,10 μονάδες, ενώ στο 15ο του 2020 η αγορά ήταν στις 663,25 μονάδες. Έχοντας χάσει σε όλο αυτό το διάστημα το…83,14% της αξίας της. Μη συνυπολογίζοντας τα διανεμηθέντα μερίσματα. Εξέλιξη που αντικατοπτρίζει πέραν των άλλων και τις βαριές παθογένειες της ελληνικής αγοράς. Με χαρακτηριστική την έλλειψη βάθους σε εισηγμένες εταιρείες της «πρώτης γραμμής», αλλά και τη βαθμιαία επενδυτική περιθωριοποίηση. Εξόχως ορατή στη συναλλακτική αφυδάτωση.

Το ότι η αγορά κινείται ερήμην των roadshow μπορεί να ερμηνευτεί και από το γεγονός της διετούς απουσίας τους, που δεν στάθηκε εμπόδιο για την άνοδο των τιμών κατά 37%… Όταν από τις κυλιόμενες συνάξεις στο Λονδίνο, ο Γενικός Δείκτης ήταν 9 φορές κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και 5 φορές πάνω από αυτά.

Από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου προκύπτει στους συνολικά 15 μήνες που έγιναν τα roadshow των ετών 2006-2020, οι ξένοι επενδυτές είχαν αρνητικό ισοζύγιο στις ροές κεφαλαίων. Με τις καθαρές εκροές κεφαλαίων από την ελληνική αγορά να διαμορφώνονται στα 76,2 εκατ. ευρώ. Μόνο για το συγκεκριμένο μήνα πάντα ( Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και όχι για ολόκληρη τη χρονιά.

Επίσης από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν έγινε το πρώτο roadshow, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 44,41% της ελληνικής αγοράς, αξίας 62,5 δισ. ευρώ. Όλα αυτά μέσα από 18.545 ηλεκτρονικές μερίδες, εκ των οποίων 11.839 ήταν αλλοδαπών ιδωτών.

Φθίνει η επιδραστικότητα των ξένων «παικτών»

Τον περασμένο Οκτώβριο στα χέρια των ξένων ήταν το 63,6% της αγοράς, αξίας 36,17 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τα προ 15ετίας δεδομένα ο μετοχικός πλούτος των ξένων έχει σμικρυνθεί σημαντικά, απόρροια της υποχώρησης των τιμών κατά κύριο λόγο, αφού υπάρχουν και οι έξοδοι εταιριών από το χρηματιστήριο. Ώς συνολική ποσοστιαία συμμετοχή η θέση των ξένων έχει ανέβει σημαντικά στην πορεία των χρόνων. Αν και από μια ορθολογική αξιολόγηση των δεδομένων, προκύπτει ότι τουλάχιστον το 20% από την σημερινή συμμετοχή των ξένων, αφορά στην πραγματικότητα Έλληνες επιχειρηματίες. Οι οποίες έχουν τις μετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού…

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν επίσης σοβαρή απομείωση και στις ηλεκτρονικές μερίδες που διαθέτουν οι ξένοι, καθώς ο αριθμός τους έχει πέσει στις 9.450. Εκ των οποίων οι 6.049 ανήκουν σε αλλοδαπούς ιδιώτες.

Το Λονδίνο μπορεί να είναι η επίσημη και μοναδική αγαπημένη των…ελληνικών roadshow, αλλά τα βρετανικά χαρτοφυλάκια στο πέρασμα των χρόνων γίνονται ολοένα και λιγότερα επιδραστικά στο αθηναϊκό χρηματιστήριο. Τον Σεπτέμβριο του 2006, οι 1.979 κωδικοί με φορολογική έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατείχαν ελληνικές μετοχές αξίας 10,2 δισ. ευρώ. Είχαν δηλαδή το 16,32% του συνολικού μεριδίου των ξένων «παικτών».

Τον εφετινό Οκτώβριο, οι 995 κωδικοί βρετανών επενδυτών, είχαν ελληνικές μετοχές αγοραίας αξίας 1,75 δισ. ευρώ. Με το μερίδιό τους στο σύνολο των ξένων να έχει κατρακυλήσει στο 5,06%.

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Franck Petitgas (Morgan Stanley), οι εταιρείες με τα περισσότερα ραντεβού και ο… φτωχός συγγενής

Morgan Stanley: Προτείνει Ελλάδα μετά και το Roadshow του Λονδίνου

Γιατί ο Mr Jumbo, Απόστολος Βακάκης, δεν πάει σε κανένα επενδυτικό roadshow