Διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο το κόστος για την έκδοση ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες,  με την άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων MREL να καθίσταται πλέον ακριβή.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βγήκαν στις αγορές τον τελευταίο μήνα και παρά τη δυσμενή συγκυρία δέχτηκαν συνολικά προσφορές  πάνω από 3 δις ευρώ για τις εκδόσεις τους και άντλησαν 1,4 δις ευρώ.

Χθες η Eurobank  δέχτηκε προσφορές ύψους 840 εκατ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο Tier 2 και άντλησε 300  εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10,25% και κουπόνι 10%. Η έκδοση καλύφθηκε 2,7 φορές, προσφορές υπέβαλαν  80 επενδυτές, το 34% ήταν Έλληνες και το  66% ξένοι.

Να σημειωθεί  πως αυτή είναι η δεύτερη έξοδος της Eurobank στις αγορές, καθώς τον περασμένο Ιούνιο είχε προχωρήσει σε  έκδοση MREL ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,375%,  ενώ άλλο 1 δις είχε αντληθεί από δύο εκδόσεις  MREL πέρυσι.

Το ομόλογο είναι 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η Eurobank προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου προκειμένου  να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διανομή μερίσματος για την χρήση του 2022.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών  η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 350 εκατ ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 700 εκατ ευρώ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών, στους οποίους διατέθηκε  το  60% του ποσού της έκδοσης. Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,25% ενώ η απόδοση 8,50%. Το  Ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τρία έτη και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF Market.

Οι προσφορές που δέχθηκε από 100 θεσμικούς επενδυτές  η Εθνική Τράπεζα για το MREL ομόλογο της ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ. Άντλησε 500 εκατ ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%. Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η Alpha Bank άντλησε (στις 20 Οκτωβρίου)  400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης MREL, με την τελική απόδοση του τίτλου στο 7,25%. Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ. H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων. Το ομόλογο είναι 3ετούς διάρκειας.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποσκοπούν, κατά κύριο λόγο, στην τόνωση της ρευστότητας των συστημικών τραπεζών, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις, οι οποίες επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι οποίες αφορούν τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), το μαξιλάρι δηλαδή που πρέπει να διαθέτουν για να απορροφήσει τους κραδασμούς από έκτακτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Να σημειωθεί  ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2025 να αντλήσουν συνολικά  κεφάλαια ύψους περί τα  10 με 12 δισ. ευρώ,  ανάλογα με το ύψος του σταθμισμένου ενεργητικού τους (risk weighted assets – RWA), δηλαδή τους κινδύνους που έχουν αναλάβει βάσει των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL στο τέλος του 2025 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 26,79% (από 19,30% στο 9μηνο φέτος), για την Πειραιώς στο 27% (από  18,3% ), για την  Alpha Bank στο 26,87% (από 20,3% σήμερα) και για την  Eurobank στο 27,36% (από 21,3%).

Διαβάστε επίσης

Θα τα βρουν τραπεζίτες-Σταϊκούρας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών;

Έλληνες τραπεζίτες: Επενδύστε στην Ελλάδα και θα κερδίσετε – Πόλος έλξης για τα επενδυτικά funds οι ελληνικές επιχειρήσεις