Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη, στρέφεται κατά της ΕΚΤ, η οποία τελικά θα πληρώσει τα «σπασμένα» για τα κέρδη των ευρωπαϊκές τράπεζες, προειδοποιώντας ότι θα υποστεί ζημιές.

Με τις καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρώπης να ξεπερνούν τα 5 τρις ευρώ, ύστερα από μία πολυετή περίοδο μαζικών αγορών ομολόγων και φθηνών δανείων από την ΕΚΤ, πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να καταβάλει τεράστιες πληρωμές τόκων.

1

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ αλλά και κάποιες κεντρικές τράπεζες όπως αυτές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου θα ζημιωθούν περισσότερο.

 Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας μάλιστα δεν έχει απορρίψει το σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να αναζητήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Σενάρια άμυνας

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερα έξοδα τόκων που πληρώνουμε στις τράπεζες», ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη. «Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μας πέφτει και μπορεί να έχουμε ακόμη και ζημιές».

Η ΕΚΤ, η οποία ανήκει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ και αντιπροσωπεύει το 8% του ισολογισμού αυτού του λεγόμενου Ευρωσυστήματος, δήλωσε ότι έχει κι άλλες γραμμές άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζεται εδώ και μήνες τις δυνατότητες που έχει για να περιορίσει τα «υπερκέρδη» των τραπεζών.

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των πολυετών πιστώσεων που ξεπερνούν τα 2,1 τρις και το οποίο στην πρώτη φάση θα προέβλεπε το ποσό των 296 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank, έχουν λάβει από την ΕΚΤ περίπου 51 δισ. ευρώ.

Η πολιτική των προηγούμενων ετών

Το δόγμα που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια η ΕΚΤ προέβλεπε την ισχυροποίηση των κεντρικών τραπεζών μέσω της  κεφαλαιοποίησης τους ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις αλλά και η αξιοπιστία τους απέναντι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

 «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σαν τις συνηθισμένες εταιρείες: μπορούν να χάσουν χρήματα και να εξακολουθούν να λειτουργούν αποτελεσματικά», ανέφερε η ΕΚΤ. «Παρόλα αυτά, η αρχή της οικονομικής ανεξαρτησίας συνεπάγεται ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει τελικά να είναι πάντα επαρκώς κεφαλαιοποιημένες».

Στα σχέδια της ΕΚΤ είναι μεταξύ άλλων και η αξιοποίηση οποιουδήποτε εισοδήματος από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της, όπως από ομόλογα και δάνεια.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων