Ο «χρυσός κληρονόμος» Τζον Έλκαν επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως η κυρίαρχη φιγούρα της οικογένειας Ανιέλι,  παίρνοντας πλέον και τον έλεγχο της Γιουβέντους, αφήνοντας στην άκρη τους υπόλοιπους συγγενείς του.

Ο Αντρέα Ανιέλι παραιτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη θέση του προέδρου του συλλόγου με έδρα το Τορίνο, μαζί με σύσσωμο το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας. Η κίνηση ήρθε ως το αποκορύφωνα μηνών εντάσεων που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί των Ιταλών εισαγγελέων και των ρυθμιστικών αρχών της χώρας για μια σειρά από λογιστικά προβλήματα στους ισολογισμούς της ομάδας.

1

Η κίνηση, αναφέρει το Bloomberg, φέρει το αποτύπωμα του Έλκαν και έρχεται λίγο πριν την ετήσια γενική συνέλευση της 46χρονης εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Exor NV, την Τετάρτη.

Ο εγγονός και κληρονόμος του πρώην πατριάρχη της οικογένειας, Τζιάννι Ανιέλι, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας. Το κορυφαίο επίτευγμά του ήταν η συγχώνευση της αυτοκινητοβιομηχανίας της Fiat — η πηγή του πλούτου της οικογένειας — με τη γαλλική Peugeot για τη δημιουργία της Stellantis NV το 2020.

Η Γιουβέντους φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι λιγότερο φανταχτερή μετά την «αναμόρφωση». Ο ρόλος του προέδρου ανατίθεται στον Τζιανλούκα Φερέρο, λογιστή και εταιρικό σύμβουλο αντί για κάποιον άλλον της οικογένειας Ανιέλι. Η Φερέρο κατέχει επίσης θέσεις στη ναυπηγική εταιρεία Fincantieri SpA και στην εταιρεία καφέ Luigi Lavazza SpA.

Η ποδοσφαιρική ομάδα είπε επίσης ότι διόρισε τον Μαουρίτσιο Σκανάβιο ως γενικό διευθυντή. Το πολύπειρο στέλεχος είναι επί του παρόντος επικεφαλής της GEDI Gruppo Editoriale SpA, της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που ανήκει επίσης στην οικογένεια Ανιέλι. Η Exor κατέχει το 78% των δικαιωμάτων ψήφου της Γιουβέντους.

Η επανεκκίνηση της Γιουβέντους δείχνει μια πιο νηφάλια προσέγγιση που μοιάζει με την λογική του Έλκαν. Οι υποψήφιοι για το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι όλοι βετεράνοι λογιστές και δικηγόροι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Αντί για τρόπαια, το κύριο καθήκον τους θα είναι να προστατεύσουν την εταιρεία και να επιλύσουν το ζήτημα με τις έρευνες των Αρχών, είπαν άνθρωποι που ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι μετοχές του ποδοσφαιρικού συλλόγου σημείωσαν πτώση έως και 10% πριν από την πτώση της ημέρας. Η Γιουβέντους έχει χάσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία από το 2019.

Η Γιουβέντους συγκλονίστηκε από καταγγελίες για διόγκωση της μεταγραφικής αξίας των παικτών της για να δημιουργήσει εικονικά κέρδη κεφαλαίου. Τα γραφεία της ερευνήθηκαν πέρυσι από την ιταλική οικονομική αστυνομία.

Η ομάδα, η οποία αρνήθηκε ότι έχει κάνει αδίκημα, βρίσκεται υπό έρευνα από τους εισαγγελείς του Τορίνο για ψευδείς οικονομικούς ισολογισμούς και παρεμπόδιση των δημόσιων εποπτικών αρχών. Η ρυθμιστική αρχή αγοράς της Ιταλίας Consob έθεσε επίσης την ομάδα υπό εξέταση.

Η ισπανική La Liga αντέδρασε στην αναθεώρηση του διοικητικού συμβουλίου ζητώντας να τιμωρηθεί η Γιουβέντους. Το κορυφαίο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα ζητήσει από το ευρωπαϊκό όργανο διοίκησης του αθλήματος UEFA και την ιταλική Serie A να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις με τη μορφή αφαιρέσεων πόντων ή οικονομικών περιορισμών, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Γιουβέντους μπλέκεται σε τέτοιες διαμάχες. Η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας το 2006 μετά από ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων. Ωστόσο, κατάφερε να επανέλθει στις προηγούμενες επιτυχίες της.

Ξεκινώντας το 2010, η ομάδα κέρδισε εννέα διαδοχικούς τίτλους Ιταλίας, γνωστούς και ως «Scudetti», υπό την ηγεσία του Αντρέα Ανιέλι. Αλλά η φήμη του υπέστη σοβαρό πλήγμα, μετά την προσπάθειά του να ηγηθεί της αμφιλεγόμενης «ευρωπαϊκής Super League», ένα project  που κατέρρευσε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωσή του καθώς οι ομάδες αποσύρθηκαν μετά από οργή των οπαδών, των πολιτικών και των αθλητικών παραγόντων.

Η Γιουβέντους δεν κατάφερε να κερδίσει μια ευρωπαϊκή διοργάνωση εδώ και δεκαετίες. Σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί άλλους κορυφαίους συλλόγους, κυνήγησε τον Πορτογάλο σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018 για περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά συνέχισε να υπολείπεται. Ο Ρονάνλτο πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τρία χρόνια αργότερα και η συμφωνία οδήγησε σε πλήγμα περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα της Γιουβέντους για το οικονομικό έτος 2020-2021.

Αλλαγές και στη Ferrari

Παράλληλα με τη ριζική εκκαθάριση στη Γιουβέντους, η οποία ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα της οικογένειας για δεκαετίες, έλαβε χώρα μια ανατροπή στην ομάδα Formula 1 της Ferrari NV. Η κατασκευάστρια αυτοκινήτων, η οποία ελέγχεται επίσης από την ιταλική βιομηχανική δυναστεία, αποδέχτηκε την παραίτηση του Διευθυντή της ομάδας Ματία Μπινότο, ο οποίος ηγείται της ομάδας της Ferrari από το 2019.

Η ανακοίνωση έδωσε τέλος σε εβδομάδες εικασιών για το μέλλον του, αφού απέτυχε να φέρει τον παγκόσμιο τίτλο πίσω στη Ferrari. Η Ferrrari, η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα οδηγών το 2007.

Ο πλούτος των Ανιέλι προέρχεται από την ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat πριν από σχεδόν 125 χρόνια. Υπό τον Έλκαν ο οποίος ηγείται των επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας από το 2004, τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν διαφοροποιηθεί μακριά από τα αυτοκίνητα, αν και εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής στη Stellantis και στην εταιρεία ελέγχου φορτηγών CNH Industrial NV.

Διαβάστε επίσης:

Γιουβέντους: Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ της ομάδας

Καθοριστικό λάθος της Ferrari η απομάκρυνση Μπινότο!