«Ούτε ο πιο διεφθαρμένος εισαγγελέας δεν μπορεί να κατασκευάσει στοιχεία, ιδιαίτερα σε μία υπόθεση όπως η Νοβάρτις, που διερευνάται παγκοσμίως», είναι η άποψη της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, καταθέτοντας στη δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η κα Δημητρίου, η οποία, βάσει των δημοσιευμάτων της εποχής, είχε δώσει την παραγγελία στην καταγγέλλουσα εισαγγελέα Ελένη Ράικου να διερευνήσει την υπόθεση της Νοβάρτις, υποστήριξε ότι «είχαν συναντηθεί 2 ημέρες πριν από την παραίτηση της και δεν της είχε πει τίποτα» για τα όσα σήμερα καταγγέλλει. Δηλαδή για απόπειρα παρέμβασης στην έρευνα της και στοχοποίηση της από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, που τελικώς την οδήγησαν στην παραίτηση.

«Κανένας θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο. Μόνη της οδηγήθηκε», κατέθεσε η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Το έμαθα ενώ βρισκόμουν στην Κύπρο. Αιφνιδιάστηκα με την παραίτηση της κυρίας Ράικου διότι είχαμε συναντηθεί πριν από δύο ημέρες και είχαμε συζητήσει για την υπόθεση της Novartis. Δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά.

Πρόεδρος : Πήγε το μυαλό σας στον κ.Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας : Ούτε στο ελάχιστο. Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, την ανανέωση της θητείας της. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή. Και οι επίκουροι ήταν ικανοί. Πολύ καλά παιδιά.

Η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε ότι είχε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κ. Ράικου και αναφέρθηκε στην έναρξη της έρευνας για τη Νοβάρτις και τα κατά το κατηγορητήριο, τηλεφωνήματα του κ.Παπαγγελόπουλου «να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή». Όπως κατέθεσε:

«Από πρώτη στιγμή σε όλα τα δημοσιεύματα γίνεται νύξη για πολιτικά πρόσωπα. Όταν βοά ο Τύπος για πολιτικά πρόσωπα, έχουν αναφερθεί Πρωθυπουργοί, έχει γραφτεί το όνομα Σαμαρά, μπορεί δικαιολογημένα να την πήρε τηλέφωνο και να της είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος “έχεις πολιτικά πρόσωπα;”

Όσο ήμουν εισαγγελέας Αρείου Πάγου, ήρθαν στο γραφείο μου πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και για δικές τους υποθέσεις και για υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Μάλιστα πολλές φορές είχα κάνει το αίτημα τους δεκτό και είχα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση. Και για προσωπικά τους ζητήματα είχαν έρθει, για να ζητήσουν ενημέρωση και επίσπευση. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό» .

Πρόεδρος : Είχε η κυρία Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

Πρόεδρος : Δεν σας παραπονέθηκε ποτέ;

Μάρτυρας : Ποτέ.

Πρόεδρος : Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πώς ήταν;

Μάρτυρας : Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή, όπως διάβασα σε δημοσιεύματα.  Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της. Θα σας φανεί παράξενο ότι δεν έχω πάει ούτε μία φορά από το γραφείο του, ούτε για καλημέρα και είχα πάει πάρα πολλές φορές στο υπουργείο για διάφορα ζητήματα.

Πρόεδρος : Στη Βουλή καταθέτει η κυρία Ράικου πως  ο κ.Παπαγγελόπουλος  της είπε να κατασκευάσει στοιχεία…

Μάρτυρας : Πώς να γίνει αυτό; Αυτό είμαι αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό. Πώς να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;

Ή κα Δημητρίου θα συνεχίσει και αύριο την κατάθεση της.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν ήταν πηγή μου ο Παπαγγελόπουλος για το ρεπορτάζ για τη Ράικου, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης

Εισαγγελέας Ντζούρας στο Ειδικό Δικαστήριο: Πήρε πάνω του την ευθύνη για την υπόθεση Κουρουμπλή

Ειδικό Δικαστήριο: Η μωβ γραβάτα, η χορεύτρια οριεντάλ και ο… υπουργάκος – Όλοι οι διάλογοι μεταξύ Ράικου και Παπαγγελόπουλου