ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ανακοινώθηκε, στην τελετή παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, Αντώνης Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο επιτελάρχης ΔΑΥ, υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ.
Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλειος Σπανάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, οι κόρες του ήρωα στρατηγού, Ευανθία και Βασιλική Ζέρβα, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος, ο δωρητής του έργου Αθανάσιος Μαρτίνος ως εκπρόσωπος της «Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου», εκπρόσωποι οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και δεκάδες πολίτες.
Η έναρξη λειτουργίας της οικίας ως παράρτημα του μουσείου, «αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία», ανέφερε ο υπουργός. Και συνέχισε ότι «συνέδραμαν η οικογένεια του στρατηγού Ζέρβα, χάρη στην οποία η οικία αλλά και το σχετικό αρχειακό υλικό διατέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», που βλέπει τη δωρεά της να υλοποιείται» και «το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου, που εργάστηκε μεθοδικά για το σκοπό αυτό».
Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εντυπωσιακό», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «προσθέτει άλλο ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική κληρονομιά και πρόκειται να τεθεί στη διάθεση του κοινού, των ερευνητών και κυρίως του ελληνικού λαού». «Όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει, τότε διαχωριστικές γραμμές πρέπει να παραμερίζονται κι όταν βγάζουμε μπροστά συλλογικά τον καλό μας εαυτό, τότε επιτυγχάνουμε τις μεγάλες νίκες μας» επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Ας είναι», υπογράμμισε, «η αναστηλωμένη οικία του Ναπολέοντα Ζέρβα και όλο αυτό το υλικό που αξιοποιείται και αναδεικνύεται σήμερα από το Πολεμικό Μουσείο, ένα ακόμα στοιχείο μνήμης και συμβολισμού». «Μνήμης, πρώτον, γιατί ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε όντως, σημαντικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης με δράση και επιτυχίες στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αλλά και συμβολισμού, αφενός γιατί σήμερα αποδίδεται μία μερίδα ιστορικής παρακαταθήκης στον πρωταγωνιστή, μία οφειλόμενη, θα έλεγα, από πολύ καιρό μερίδα, και αφετέρου γιατί το ιστορικό αφήγημα που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το σπίτι μπορεί και πρέπει να γεφυρώνει διαχωριστικές γραμμές, πάθη και φανατισμούς που η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Έπεσαν οι υπογραφές για το συνυποσχετικό μεταξύ Κυβέρνησης και εφοπλιστών