Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από τρία χρόνια, ζητώντας να μην κοπούν εκ νέου κατά 33% οι επικουρικές τους συντάξεις. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πρωτοκόλλησαν το υπόμνημά τους.

Οι συνταξιούχοι επανήλθαν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πίεσης όπως επικοινωνία και ενημέρωση μελών από όλα τα πολιτικά κόμματα, ενημέρωση του τύπου, ζωντανή παρέμβαση στην επιτροπή της Βουλής για το μίνι ασφαλιστικό, συνεννόηση και συμπόρευση με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομοσπονδίες συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι των 15.500 συνταξιούχων ζητούν να ενταχθεί τροπολογία στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα αντικαθιστά το άρθρο του νόμου Βρούτση που προβλέπει την πλήρη ένταξη τους στο ΕΤΕΑΕΠ από 1η/1/2025 με επιπλέον περικοπή της σύνταξής τους κατά 120 ευρώ ανά συνταξιούχο.

«Τον νόμο Βρούτση δεν μπορούμε να τον προσβάλουμε (ως αντισυνταγματικό στο ΣΤΕ) καθώς δεν έχει βγεί εφαρμοστική ΚΥΑ με αποτέλεσμα να ζούμε με την εκκρεμότητα της νέας περικοπής. Είμαστε οι μοναδικοί συνταξιούχοι που στα μηνιαία εκκαθαριστικά της επικουρισης τους φαίνεται η προσωπική διαφορά που θα κοπεί στο τέλος του 2024», αναφέρουν οι συνταξιούχοι.

Ακόμη ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΤΕ επιμένει ότι έχει γίνει λάθος με τον επανυπολογισμο του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης τους από τον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιούχοι ζητούν να υιοθετηθούν τα εξής:
«Το πρώτο σχέδιο τροπολογίας αφορά στη νομοθετημένη περικοπή της προσωπικής διαφοράς [από 1.1.2025] της Επικουρικής Σύνταξής μας την οποία εισπράττουν μόνον όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31.12.2018 [15.500 άτομα] ο αριθμός των οποίων βαίνει μειούμενος για βιολογικούς λόγους, όπως μειούμενο είναι και το καταβαλλόμενο ποσό, το οποίο τον μήνα Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ [μέσος όρος 122 ευρώ].

Σημειώνουμε και πάλιν τα όσα σας είχαμε γνωστοποιήσει, κατά στις συναντήσεις μας, αναφορικά με το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, εκ του οποίου λαμβάναμε Επικούρηση μέχρι και τον Νοέμβριο 2017, όταν η ΕΤΕ πρωτοβούλως και αυθαιρέτως περιέκοψε πλήρως την εν λόγω μετεργασιακή μας αμοιβή. Με νομοθέτηση [αρθ. 24 ν. 4618/2019] εισπράτταμε το 45-50% χωρίς την ένταξή μας στο π. ΕΤΕΑΕΠ, ενώ με επομένη νομοθέτηση [άρθ. 63 ν. 4680/2020 όχι μόνο ενταχθήκαμε στο π. ΕΤΕΑΕΠ/νυν e-ΕΦΚΑ [εισπράττοντες πλέον επικουρική σύνταξη], αλλά θα μας περικοπεί, από 1.1.2025, επί πλέον 33% εξ αυτής.

Επισημαίνεται ότι, προ ετών, δεν περιεκόπει η προσωπική διαφορά των κυρίων συντάξεων του συνόλου των συνταξιούχων της Χώρας [2,5 εκατ. άτομα] και θεωρείται οξύμωρο, αλλά και μεγάλη αδικία να επιβληθεί σε τόσο μικρό αριθμό συνταξιούχων.

Το δεύτερο σχέδιο τροπολογίας αφορά στον λανθασμένο επανυπολογισμό της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης, όσων συνταξιοδοτήθηκαν προ του Μαΐου 2016, δεδομένου ότι, ο νόμος 4387/2016, όπως τονίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμό 1891/2019 απόφασή του [σκέψη 18, σελ. 47] «….προκρίνει, κατ’ εφαρμογή των αρχών της διαγενεακής ισότητας και αλληλεγγύης, την άμεση εφαρμογή των νέων, ενιαίων κανόνων υπολογισμού των συντάξεων τόσο στους εξερχόμενους από την αγορά εργασίας μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 όσο και στους ήδη συνταξιούχους μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεών τους…….».

 

Διαβάστε επίσης:

Φραγκογιάννης: Κατά 80% αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 37% οι εξαγωγές μας