Ο Όμιλος ΔΕΗ προστέθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο των μελών της κοινότητας εταιρειών, βιομηχανικών ενώσεων και εμπορικών επιμελητηρίων WEPs, (WomensEmpowermentPrincipals), που έχουν δεσμευτεί να κάνουν τη διαφορά για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, την αγορά και την κοινότητα.
“Αν δεν υπήρχαν τα WEP, σίγουρα θα έπρεπε να το εφεύρουμε! Για μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου ταξιδιού μετάβασης προς πιο βιώσιμες και δίκαιες πρακτικές, πρωτοβουλίες όπως αυτή μας βοηθούν να διαφυλάξουμε τον οδικό μας χάρτη προς την επιτυχία. Η προώθηση της ισότητας των φύλων εντός της εταιρείας και πέραν αυτής, για μια εταιρεία που κατέχει τόσο κεντρικό ρόλο στην ελληνική αγορά και κοινωνία, είναι υψίστης σημασίας, δεδομένης της εμβέλειας και της απήχησής μας.
Η δέσμευσή μας στις επτά αρχές και η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσεων που απορρέουν από αυτό το πλαίσιο, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για τη μετάβασή μας και για τον οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους και υπόλογους. Στη ΔΕΗ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουμε σε ισχυρές και υγιείς κοινωνίες, και αυτές είναι που οδηγούν στην αλλαγή βελτιώνοντας συνεχώς τις επιδόσεις τους στην ένταξη και τη διαφορετικότητα”.
Η υποστήριξη στο WEP για την ενδυνάμωση των γυναικών, ξεκινάει με τη δήλωση Υποστήριξης του Διευθύνοντος Συμβούλου, που ενθαρρύνει τους ηγέτες επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τις επτά Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών ως κατευθυντήριες θέσεις για δράσεις που προωθούν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, την αγορά και την κοινότητα και επικοινωνούν την πρόοδο μέσω της χρήσης δεδομένων διαχωρισμένων με βάση το φύλο και άλλων σημείων αναφοράς.
Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών δεν είναι απλώς το σωστό – είναι επίσης καλό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Οι Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών αξιοποιούν τις οικονομικές συνεισφορές από εταιρείες και ιδιώτες για να βοηθήσουν στην υποστήριξη του διευρυνόμενου καταλόγου εκπαιδευτικού υλικού, των μελετών και της παγκόσμιας εμβέλειας. Η δωρεές αυτές διασφαλίζον ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για περισσότερη πρόοδο της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, την αγορά και την κοινωνία, σε παγκόσμια κλίμακα.
Όλες οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Η πλατφόρμα WEPs προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών με ομοϊδεάτες και καθοδήγηση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, την αγορά και την κοινότητα.
Η υποστήριξη για τις επτά Αρχές έχει συγκεντρώσει παγκόσμια δυναμική – χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι πλέον πρωταθλητές των WEP – και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν επίσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Δήλωση Υποστήριξης Διευθύνοντος συμβούλου αναφορικά με τις Αρχές για την Ενδυνάμωση των Γυναικών
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών που υποστηρίζουν την πλατφόρμα ενδυνάμωσης γυανικών υπογράφουν τα παρακάτω:
“Ως ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο, εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ώστε:
- Να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ικανών υποψηφίων στις
δραστηριότητές μας.
• Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας.
• Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την εταιρική ευθύνη και τη βιωσιμότητα.
• Να έχουμε παραδειγματική συμπεριφορά στις επιχειρήσεις μας, που θα αντικατοπτρίζει την
κοινωνία που θέλουμε για τους εργαζομένους, τους συμπολίτες και τις οικογένειές μας.
• Να ενθαρρύνουμε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα παρέχουν ευκαιρίες σε
γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια.
• Να προαγάγουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε
Συνεπώς, υιοθετούμε τις διατάξεις των Αρχών για την Ενδυνάμωση των Γυναικών, Ισότητα Σημαίνει Εργασία – Equality Means Business, που δημιουργήθηκαν και κοινοποιήθηκαν από την Οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women), καθώς και το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αρχές παρουσιάζουν επτά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν επιχειρήσεις και άλλοι φορείς για την πρόοδο και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Μεταχειριζόμαστε ισότιμα τις γυναίκες και τους άνδρες όχι μόνο γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά και γιατί ωφελεί τις επιχειρήσεις.
Η πλήρης συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη κοινότητα είναι μια λογική επιχειρηματική κίνηση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Μια ευρεία έννοια βιωσιμότητας και εταιρικής ευθύνης που ασπάζεται την ενδυνάμωση των γυναικών ως θεμελιώδη στόχο θα μας ωφελήσει συνολικά. Τα επτά βήματα των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες.
Προσκαλούμε τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων να συνασπιστούν μαζί μας και να χρησιμοποιήσουν
τις Αρχές ως οδηγό για ενέργειες στις οποίες όλοι μπορούμε να προβούμε στον χώρο εργασίας, στην ευρύτερη αγορά και στην κοινότητα, ώστε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και να ωφελήσουμε τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες μας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρησιμοποιούμε αναλυτικά δεδομένα ανά φύλο στις αναφορές μας για τη βιωσιμότητα, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη
να ενημερώνονται για την πρόοδό μας.”
1