ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εντείνεται η πολυεπίπεδη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική απειλή και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα μεταβαίνουν στο Κάιρο της Αιγύπτου οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να υπογράψουν με τους ομολόγους τους Συμφωνία για από κοινού επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή της οριοθετημένης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ενώ, ταυτοχρόνως, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη σύναψη ανάλογης Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία ή στην αντίθετη περίπτωση, για την υπογραφή συνυποσχετικού, προκειμένου η διμερής διαφορά για το ζήτημα να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες στις 6 Δεκεμβρίου και με αφορμή την παρουσία στα Τίρανα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενου από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα και Αλβανία, παρά τις αντίθετες φωνές εντός της γειτονικής χώρας, θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις υφιστάμενες διαφορές για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Τίρανα ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας για την Ελλάδα, ταυτίζοντάς το ουσιαστικά τόσο με την αποτροπή της επέκτασης των αναθεωρητισμών στα Βαλκάνια, όσο και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος στην ΕΕ.
Για την ελληνική εξωτερική πολιτική μια συμφωνία με τα Τίρανα έστω για την υπογραφή συνυποσχετικού, αποτελεί κίνηση ουσίας και συμβολισμών προς πάσα κατεύθυνση, πρωτίστως βεβαίως προς την Τουρκία, καθώς θα αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη του πως αντιλαμβάνεται η χώρα μας -αλλά και όλες οι γειτονικές χώρες πλην της Άγκυρας- την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ΑΟΖ έγινε το 2009. Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία, κρίνοντάς την ως ετεροβαρή και ιδιαίτερα επωφελή για την Ελλάδα.
Τεράστιας σημασίας θα είναι και η Συμφωνία για τις Ελληνο-αιγυπτιακές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς από τη μια, ακυρώνει στην πράξη πτυχές των «μνημονίων» Άγκυρας- Τρίπολης, αφετέρου ορθώνει τείχος απέναντι στην τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας για τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα κυρίως αναφορικά με το μεταναστευτικό, σε περιοχές που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η υπογραφή αυτή έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα», η μεγάλη αεροναυτική διεθνής διακλαδική άσκηση που διεξάγεται ετησίως από το 2010 μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και με ειδικά καλεσμένες τρίτες χώρες. Με τους στρατιωτικούς παρατηρητές φέτος να προέρχονται από Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κονγκό, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ρουμανία και Σερβία.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 17 κυριότερα στοιχεία του κυβερνητικού έργου την προηγούμενη εβδομάδα
Δένδιας: Αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να τη μιμηθεί
Άρθρο – παρέμβαση: Ποιοι και γιατί θέλουν να «κοντύνουν» τον Νίκο Δένδια;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλήγμα κατά της τηλεοπτικής πειρατείας στην Ελλάδα
- Ζελένσκι: Δεν αρκούν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας – Αληθινή εγγύηση είναι το ΝΑΤΟ
- Helleniq Energy: Πώς υλοποιήθηκε το «Vision 2025» μέσα σε 3 χρόνια
- Πούτιν: Ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση σε σχέση με τα επιτόκια