ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ταραχή και έντονο εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων οι επιφυλάξεις που διατύπωσε ο νέος στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, η THRIVEST των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, σχετικά με το κατά πόσο είναι επωφελής ή επαχθής για την Παγκρήτια η συμφωνία συγχώνευσης με την Χανίων.
Η αρχική συμφωνία βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι, καθώς ή θα αλλάξουν κάποιες παράμετροι ή ο νέος βασικός μέτοχος θα την καταψηφίσει στη γενική συνέλευση της Παγκρήτιας.
Ενδεχομένως να τη θεωρεί επαχθή για την Παγκρήτια. Και αυτό επειδή έχουν «φύγει» τα καλά assets της Χανίων και στην Παγκρήτια «πάνε» όλα τα «κόκκινα» δάνεια, που αντιπροσωπεύουν το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Χανίων (234 εκατ ευρώ ) και μόλις το 19% των καλών assets, που είναι τέσσερις κερδοφόρες γαλακτοπαραγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης (σσ. θα αναφερθούμε λεπτομερώς στη συνέχεια).
Τα ερωτήματα είναι εύλογα:
Γιατί τόση ταραχή στην χανιώτικη τράπεζα;
Γιατί ο νέος στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας θέλει να ξαναδεί τη συμφωνία;
Γιατί οι Χανιώτες θέλησαν να αφήσουν εκτός της συμφωνίας -που είναι φιλική και επωφελής για τις δύο πλευρές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του περασμένου Μαΐου- τις τεσσερις κερδοφόρες επιχειρήσεις;
Και γιατί σπεύδουν με ανακοινώσεις να υπενθυμίσουν πως η συμφωνία είναι δεσμευτική για τα μέρη;
Χάνουν την ψυχραιμία τους επειδή αν ξανασυζητήσουν το deal σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσουν τα οφέλη που θα είχαν από την παλιά συμφωνία;
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…
Η συμφωνία κλείστηκε τον Οκτώβριο του 2021, από τον τότε στρατηγικό επενδυτή της Παγκρήτιας το Lyktos Group και υπερψηφίστηκε από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών τον Μάιο του 2022. Κάνουμε μία παρένθεση για να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο του 2022 υπήρξε και η συμφωνία για την απόκτηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC από την Παγκρήτια.
Η συμφωνία των δύο τραπεζών της Κρήτης προέβλεπε ότι αφού ολοκληρωνόταν η αύξηση των 98,7 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας η σχέση ανταλλαγής θα ήταν 6 μετοχές της Παγκρήτιας και κάθε 1 μερίδιο της Χανίων.
Να σημειωθεί ότι στην αύξηση της Παγκρήτιας που ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, και την οποία κάλυψε με 64 εκατ. ευρώ η THRIVEST (ποσοστό 32,5%), δεν συμμετείχε ούτε το Lyktos Group, ούτε σημαντικοί μεριδιούχοι της Χανίων, ή η Τράπεζα Χανίων.
Προ ημερών για τους όρους της συμφωνίας συγχώνευσης με τη χανιώτικη τράπεζα ενημερώθηκε από τον CEO της Παγκρήτιας κ. Βαρθολομαίο ο νέος βασικός μέτοχος της τράπεζας. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου εξέφρασε τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του νέου μετόχου για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ακόμα επιφυλάχθηκε αν ο νέος βασικός μέτοχος θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία στη ΓΣ, αν αυτή παραμείνει ως έχει.
Η Τράπεζα Χανίων ευθύς ως ενημερώθηκε για αυτήν την συνάντηση Βαρθολομαίου-Εξάρχου, προχώρησε σε ανακοινώσεις και χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό της διαμήνυσε πως «η συμφωνία είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει».
Και ενώ οι επικεφαλής της Τράπεζας Χανίων δεν έχουν μέχρι τώρα προσεγγίσει τη διοίκηση της Παγκρήτιας –αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες- προκειμένου να δουν ποιοι από τους όρους ενδεχομένως μπορούν να αλλάξουν, την ίδια ώρα τοπικά μέσα αναφέρονται συνεχώς στην υπόθεση και τονίζουν πως: έχουν πέσει υπογραφές και η Διοίκηση της Χανίων διαμηνύει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της πως υποχωρήσεις στην υπεράσπιση των συμφερόντων των συνεταίρων της δεν θα δεχτεί.
Ποιες είναι οι θυγατρικές που μένουν στους μεριδιούχους της Χανίων
Σε ότι αφορά τώρα τις θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Χανίων και συγκεκριμένα τις: ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, Prime Energy, «Αφοί Χιωτάκη ΑΒΕΕ» και «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.», η τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει μία νέα Εταιρεία Συμμετοχών, στην οποία θα «περάσει» το 80,1% των μετοχών που έχει σήμερα η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων σε αυτές τις θυγατρικές.
Η νέα Εταιρεία Συμμετοχών θα έχει μετόχους τους σημερινούς μεριδιούχους της Τράπεζας Χανίων (27.000 άτομα περίπου), οι οποίοι, πλέον, όταν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, θα διαθέτουν συνολικά το 80,1% των μετοχών της νέας Εταιρείας Συμμετοχών, ενώ το υπόλοιπο 19,9% θα μεταβιβαστεί στο νέο χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, με την ονομασία Candia Bank, που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Χανίων. Αυτά δημοσιεύθηκαν στο hania.news την 5η Μαΐου 2022 και συμπλήρωνε επίσης:
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εταιρεία «Χανίων Συμμετοχές Α.Ε.», στην οποία η Τράπεζα Χανίων διαθέτει το 100% των μετοχών, συμμετέχει:
• Στην Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή (ΑΒΕΑ), που είναι μια από τις ιστορικότερες εταιρείες των Χανίων, καθώς ιδρύθηκε το 1889.
• Στην εταιρεία «ΒΙΟ.ΧΥΜ Α.Ε.», που παράγει εδώ και δεκαετίες άριστης ποιότητας χυμούς από φρέσκα κρητικά εσπεριδοειδή.
Επίσης, η εταιρεία «Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε.Ε.Σ.», στην οποία η Τράπεζα Χανίων διαθέτει το 100% των μετοχών της, συμμετέχει στην εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε.», η οποία απασχολεί σήμερα δεκάδες εργαζόμενους.
Ακόμα, μετά τη συνένωση δυνάμεων από την Τράπεζα Χανίων με τις εταιρείες S/M «ΣΥΝ.ΚΑ ΣΥΝ.Π.Ε.», «Χ. Χαλκιαδάκη Α.Ε.» και την εταιρεία «Κυλινδρόμυλοι Κρήτης Α.Ε.» ιδρύθηκε η εταιρεία «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.» με αντικείμενο την παραγωγή παστεριωμένου κατσικίσιου κρητικού γάλακτος και γιαουρτιού, διαθέτοντας τα προϊόντα αυτά με το εμπορικό σήμα «Βέρο Κρητικό» και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της «Κριαράς Α.Ε.» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Διαβάστε επίσης:
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Τι απαντάει για το deal με την Παγκρήτια Τράπεζα
Στα «κόκκινα» δάνεια πνίγεται η συγχώνευση Παγκρήτιας-Χανίων
Εταιρεία ακινήτων με μελλοντικό χαρτοφυλάκιο 70 εκατ. παίρνει «προίκα» η Παγκρήτια