ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι το πρώτο κράτος που είχε υιοθετήσει το Bitcoin για εθνικό νόμισμα και επηρεάστηκε από την πτώση του FTX. Την ημέρα που η FTX κήρυξε την πτώχευση, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα. Ο αντιπρόεδρός του, Félix Ulloa, είπε ότι η Κίνα προσφέρθηκε να αγοράσει το εξωτερικό χρέος της χώρας, ύψους 21 δισ. δολαρίων ως μέρος της συμφωνίας.
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση. Τον Ιανουάριο πρέπει να πληρώσει 667 εκατομμύρια ευρώ (688 εκατομμύρια δολάρια) για απόσβεση ευρωομολόγου. Στις αρχές του έτους, ο Bukele υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα εκδώσει ομόλογα σε bitcoin για να αποπληρώσει το εθνικό χρέος και προέβλεψε ότι η τιμή του bitcoin θα έφτανε τα 100.000 δολάρια. Οι απώλειες bitcoin είναι σχετικά ασήμαντες για το συνολικό χρέος, αλλά η αποφασιστικότητα του προέδρου να μην λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του ΔΝΤ να κάνει πίσω στην πολιτική του για το bitcoin έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές.
Μπροστά στην δημοτικότητα ο Bukele παρά την χρεοκοπία
Με ποσοστό αποδοχής περίπου 90%, ο Bukele παραμένει ο πιο δημοφιλής πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, με βάση μια αυστηρή προσέγγιση του νόμου και της τάξης και τις τακτικές επιθέσεις στην παλιά πολιτική ελίτ.
Όταν οι Σαλβαδόροι τον εξέλεξαν το 2019, μετά από δεκαετίες διαφθοράς από τα παραδοσιακά κόμματα και το σπειροειδές έγκλημα συμμοριών, πολλοί ένιωσαν ότι βρίσκονταν στην τελευταία ευκαιρία.
Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, την ύφεση να πλησιάζει και τη δημοσιονομική κατάσταση να επιδεινώνεται, το Ελ Σαλβαδόρ δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα επειδή η χώρα υιοθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως εθνικό νόμισμα το 2001. Αντίθετα, η κυβέρνηση βούτηξε στα αποθέματά της για να καλύψει τη δημοσιονομική της τρύπα. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, η χώρα θα μπορούσε τελικά να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από το δολάριο, σύμφωνα με τον Membreño.
Τι θα σήμαινε η χρηματοδότηση
Ωστόσο, η αποδοχή χρηματοδότησης χρέους από την Κίνα θα σήμαινε οριστική ρήξη από τις ΗΠΑ και θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Membreño. «Θα αντιπροσώπευε μια πλήρη αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής του Ελ Σαλβαδόρ», είπε.
Αυτή η χρηματοδότηση δεν θα ήταν φθηνή, σύμφωνα με τον Evan Ellis, ανώτερο συνεργάτη στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Η Κίνα λειτουργεί ως δανειστής ημέρας πληρωμής, βγάζει καλά χρήματα από αυτές τις συμφωνίες», είπε. «Αλλά συχνά βρίσκουν έναν τρόπο να συνδέσουν τα δάνεια με μακροπρόθεσμα εμπορικά και στρατηγικά οφέλη ανοίγοντας το δρόμο για τις κινεζικές εταιρείες».
Από τότε που το Ελ Σαλβαδόρ τερμάτισε τη σχέση του με την Ταϊβάν το 2018, η Κίνα συμφώνησε να κατασκευάσει ένα στάδιο και μια βιβλιοθήκη στη χώρα, αλλά τα σχέδιά της να μετατρέψει το λιμάνι της Λα Ουνιόν σε κόμβο logistics έχουν σταματήσει.
Διαβάστε επίσης
Μετά το σκάνδαλο του FTX οι αρχές στις ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να «καρφώνει» παρόμοια γεγονότα
FTX: «Καρφιά» προς τον Sam Bankman-Fried – Πλήρης αποτυχία των ελέγχων, δηλώνει ο νέος CEO
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι 100 εταιρείες, ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου με την υψηλότερη χρηματοδότηση (λίστα)