Για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που κατέληξε σε φιάσκο κάθεται από σήμερα στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Ένα εδώλιο που θα “μοιράζεται” εναλλάξ με έναν άλλο υπουργό της ίδιας κυβέρνησης. Τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά δύο Ειδικά Δικαστήρια (σε εν συνόλω 5 σε 40 χρόνια) θα δικάζουν παράλληλα υπουργούς μιας κυβέρνησης, με κοινό αδίκημα την παράβαση καθήκοντος.

1

Στις 3 το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Επικρατείας θα καθίσει στο εδώλιο, έχοντας λίγα μέτρα μακρύτερα, τον συγκατηγορούμενο και καταγγέλλοντα του, Χρήστο Καλογρίτσα. Είναι ο εργολάβος που συμμετείχε στον πρώτο τηλεοπτικό διαγωνισμό του 2016 και λίγα χρόνια αργότερα έριξε “ρουκέτες” σε βάρος του Νίκου Παππά , οι οποίες έστειλαν και τον ίδιο σε θέση κατηγορουμένου, για συνέργεια στην παράβαση καθήκοντος του υπουργού.

“Εστησε την εικονική σύμβαση ο Παππάς”

Ο επίδοξος καναλάρχης κατήγγειλε τον τότε υπουργό, όταν “άναψε” η σκληρή δικαστική αντιδικία του με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC.
Ο λιβανέζικος κολοσσός του ζητούσε πίσω τα χρήματα που έδωσε στην εταιρεία του Τοξότης για μία συμφωνία και τότε ο Καλογρίτσας τον μήνυσε ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία ήταν εικονική, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Παππά.
Ο τότε πανίσχυρος υπουργός, ισχυρίζεται ο Καλογρίτσας, έστησε την εικονική σύμβαση για να εξασφαλιστούν (αρχικά) τα 3 εκατ.ευρώ της
εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή της εταιρείας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε το δικό του κανάλι”, ισχυρίζεται ο επίδοξος καναλάρχης.

Το κατηγορητήριο

Σε βαθμό πλημμελήματος είναι η κατηγορία για την οποία από σήμερα δικάζεται ο κ.Παππάς: παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος στον εαυτό του και σε άλλους, βλάπτοντας τρίτους.

Για συνέργεια στην παραπάνω πράξη δικάζεται ο κ.Καλογρίτσας.

Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, στο παραπεμπτικό του βούλευμα, υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως
Γεωργίας Αδειλίνη.

Σε αυτήν η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε:

«Ο Νίκος Παππάς ενήργησε προς όφελος του κόμματος του, της τότε κυβέρνησης και του ίδιου ως υπουργού, αν και είχε την υποχρέωση να ασκεί την εξουσία του προς όφελος όλου του λαού. Αντί δε να περιφρουρήσει τον υγιή, ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό μεταξύ όλων όσων μετείχαν στο διαγωνισμό, τηρώντας ίσες αποστάσεις από αυτούς, έθιξε αυτόν, διευκολύνοντας την οριστική υπερθεματίστρια εταιρεία Τοξότης να ανεύρει τα χρήματα που απαιτούνταν για την καταβολή της πρώτης δόσης.»

Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία και ο εργολάβος επιμένει ότι παρανόμησε αλλά το ομολογεί, όπως λέει “για να αποκαταστήσει το όνομα και την υπόληψή του».