• Οικονομία

    Bullard: “Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων”

    • NewsRoom


    Τα επιτόκια της Federal Reserve θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω σε επίπεδα αρκετά υψηλά για να μειώσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα ο James Bullard, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

    Σε ομιλία του σήμερα στο Λούισβιλ ο Bullard ανέφερε ότι τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι επαρκώς περιοριστικό, ακόμα και με τις πιο γενναιόδωρες υποθέσεις.

    “Το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω”

    “Για να επιτευχθεί ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω”, ανέφερε ο Bullard χωρίς να διευκρινίσει πόσο υψηλότερα θα πρέπει να αυξηθεί. Ο αξιωματούχος ανέφερε παράλληλα ότι στην περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, τότε το επιτόκιο ενδεχομένως να μην χρειαστεί να φτάσει τόσο υψηλά.

    Επισήμανε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές περιμένουν επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, τόνισε, καθώς τόσο οι αγορές όσο και η ίδια η Fed περίμεναν “ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σύντομα… τους τελευταίους 18 μήνες”.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε τέλος το ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας δεδομένης της επιθετικής στρατηγικής της Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και επισήμανε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιέσεις παραμένουν σε σχετικά περιορισμένες.

    Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της φέτος με τον ταχύτερο ρυθμό στη σύγχρονη ιστορία της, από ένα επίπεδο κοντά στο μηδέν στην αρχή του έτους, στο 3,75% με 4% σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023

    ΗΠΑ: Νέα μικρή υποχώρηση στις αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί η συμφωνία για τα σιτηρά να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης;



    ΣΧΟΛΙΑ