ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη ορίζει ότι η αύξηση των συντάξεων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ποσοστό που θα δοθεί στους συνταξιούχους με την έλευση της νέας χρονιάς. Στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ότι αρχικά το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα προσδιοριστεί με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και στην συνέχεια το 2023 θα καταβληθεί η διαφορά της έκθεσης του προϋπολογισμού, σε σχέση με τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιευτούν από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζεται στοιχεία που προβλέπουν ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό 9% το 2022, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων 7,5% το 2023. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της οικονομίας κινούνται ανοδικά, οι συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να πάρουν την αύξηση 7,5% στις συντάξεις τους από τα τέλη Ιανουαρίου με τη σύνταξη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα λάβουν το επιπλέον ποσοστό της αύξησης που δικαιούνται μεταξύ 0,5% – 0,7% σε δεύτερη φάση.
Δύο θα είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ. Δίνεται η δυνατότητα αύξησης των δόσεων ρύθμισης οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 24 από 12 δόσεις, αλλά με επιτόκιο 5,95%, δηλαδή αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δωδεκάμηνη ρύθμιση.
Με άλλη διάταξη, θα ορίζεται, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, νέο όριο για την παραγραφή χρεών. Συγκεκριμένα, θα ξεκαθαρίζεται πως ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αναζήτησής τους, μειώνεται από τα 20, στα 10 έτη. Η διάταξη ορίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τον χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στα όποια χρέη πρόκειται να παραγραφούν. Με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, θα αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία παραγραφής, για την οποία θα απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.
Με στόχο τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης, ειδική διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα από επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού προσωπικού που απασχολούν να τις μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους. Έτσι, θα επιδοτούνται με έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν για χρονικό διάστημα ενός έτους.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ πριν την έλευση των Χριστουγέννων σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, υπερήλικες και δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων.
Ακόμη ξεκαθαρίζεται για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ότι όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (με 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), και συμπληρώνουν τα 56, 58 ή 60 έτη ηλικίας, κατά περίπτωση, εντός του 2022, θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένο όριο ηλικίας έως και την 31η Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι εφόσον δεν συμπληρώνουν τη ηλικία αυτή, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Σε άλλες διατάξεις προβλέπονται τα εξής:
-Επεκτείνεται η άδεια μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα από 6 που είναι σήμερα.
-Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
-Θεσπίζεται πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα). Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω).
-Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου. Με αυτό τον τρόπο θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Διαβάστε επίσης