Εντυπωσιακές επιδόσεις είχε κατά το εννεάμηνο του 2022 η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημειώνοντας αύξηση 70% στα EBITDA εννεαμήνου που διαμορφώθηκαν τα 164 εκ. ευρώ και αύξηση 144% στα κέρδη μετά φόρων της ίδιας περιόδου που ανήλθαν σε 127 εκ.ευρώ.

Η εκτόξευση των κερδών της ΔΕΠΑ Εμπορίας προέρχεται κυρίως από τις καλές επιδόσεις της στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 86 εκ. ευρώ δεκαπλάσια σχεδόν από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, που ήταν 9 εκ. ευρώ.

1

Στο τρίτο  τρίμηνο η εταιρεία παρήγαγε το  68% των κερδών του εννεαμήνου. Αντίστοιχα τα EBITDA της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο τρίτο τρίμηνο ήταν 111 εκατ. ευρώ πενταπλάσια από τα 24 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το περσινό εννεάμηνο δεν είχε ακόμη ξεκινήσει το ράλι των τιμών φυσικού αερίου που ακολούθησε από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αυξάνοντας την κερδοφορία της εταιρείας για το 2021.

Δύο καλές χρονιές σερί

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση εννεαμήνου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που συμμετέχουν με 35% στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η ίδια η ΔΕΠΑ Εμπορίας δε δημοσιεύει στοιχεία 9μήνου. Ιδιαίτερα καλή χρονιά ήταν και το 2021 για την εταιρεία. Από την πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021, προκύπτει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 286 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 93 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021 παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, τόσο σε μερίδιο αγοράς όσο και σε επίπεδο μικτής κερδοφορίας. Χάρη στην εμπορική της πολιτική και τη σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου και του μείγματος των συμβάσεων, η εταιρία αύξησε το μερίδιο αγοράς της σε 55%  το 2021, αυξημένο κατά 41% από 39% που ήταν το 2020.

Αναζητούνται άλλες επιλογές μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση

Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την άνοιξη του 2022 έχει ακυρωθεί και όπως ανέφερε η έκθεση εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάιο, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει ως προς την έκβαση μιας εκκρεμούς δικαστικής απόφασης (ELFE), στην οποία η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2 έως 3 χρόνια. Ως εκ τούτου, ανέφερε η έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες επιλογές συναλλαγών.

 Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE αφορά στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, με τη βιομηχανία λιπασμάτων να διεκδικεί αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι γίνονταν υπερτιμολογήσεις.

Στο  διαγωνισμό που ακυρώθηκε  συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ τώρα στα σενάρια που εξετάζονται, αν και όχι άμεσα, είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο ή η πώληση της δραστηριότητας προμήθειας της ΔΕΠΑ εμπορίας (Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας).

 Επίσης, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι θα κάνει η Helleniq Energy με το δικό της ποσοστό 35%. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα 9μήνου   η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι πρόκειται να επανεκτιμήσει τις επιλογές της δεδομένου ότι ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια δεν προχώρησε.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ είναι ο κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, διαθέτοντας εμπειρία 25 και πλέον ετών στην ελληνική αγορά, γεγονός που της επιτρέπει να επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή σύζευξη μεταξύ διεθνούς προσφοράς και εγχώριας ζήτησης.

Ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει για τους πελάτες της επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού. Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη Ρωσική Gazprom Export, την Τουρκική BOTAS, την Αλγερινή Sonatrach και την Αζερική εταιρεία AGSC.

Οι υπό εισαγωγή ποσότητες από Gazprom Export εγχέονται στο ΕΣΦΑ στο σημείο Στρυμονοχώρι Σιδηροκάστρου, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες από την BOTAS, παραδίδονται και εγχέονται στο ΕΣΜΦΑ στο σημείο Κήποι Έβρου, μέσω του υπάρχοντος ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. Από το 2021, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ παραλαμβάνει ποσότητες αερίου αγωγού από την εταιρεία AGSC στο σημείο διασύνδεσης του διαμετακομιστικού αγωγού TAP και ΕΣΜΦΑ Νέα Μεσημβρία.
Παρομοίως, το συμβόλαιο με τη Sonatrach (LNG) εξασφαλίζει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην ελληνική αγορά. Οι παραδόσεις του Αλγερινού LNG πραγματοποιούνται στον ελληνικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων.

Επιπλέον, η εταιρεία προμηθεύεται ποσότητες LNG από την παγκόσμια ευκαιριακή (spot) αγορά, όταν αυτές είναι διαθέσιμες σε ανταγωνιστικές τιμές για τους πελάτες της, αλλά και για διασφαλιστεί η επαρκής τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης. Ταυτόχρονα,παρακολουθεί στενά την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και βρίσκεται σε επαφή με πιθανούς νέους προμηθευτές που διαθέτουν δυνατότητα ιδίας παραγωγής στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, και οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σε ανταγωνιστικό κόστος.

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ συμμετέχει σε σημαντικά έργα υποδομών όπως ο IGB και το FSRU, που διασφαλίζουν, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ τονίζεται ότι ο σταθμός  FSRU στην Αλεξανδρούπολη διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Η αξία των έργων αυτών πολλαπλασιάζεται καθώς   μπορούν να αξιοποιηθούν για τη  μεταφορά και διανομή υδρογόνου και βιομεθανίου, δύο καυσίμων με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όσον αφορά στο υδρογόνο η ΔΕΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο. Τέλος, η  εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 600 MW σε πλήρως ώριμα έργα, ενώ διευρύνει τις επενδύσεις της σε ακόμη περισσότερα έργα στο άμεσο μέλλον.