ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης, επενδυτής και ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s και συλλέκτης ο ίδιος, ο Γαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Πατρίκ Ντραΐ δεν φανταζόταν κανείς, ότι θα έπεφτε στα χέρια χάκερ. Κι όμως αυτό συνέβη φέτος, παράλληλα με τον εκβιασμό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που δέχτηκε από την ομάδα χάκερ HIVE για να μην αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα του! Συγκεκριμένα, το HIVE ζητούσε τα χρήματα για να μη δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τη συλλογή έργων τέχνης του και την αλληλογραφία του με φορολογικούς συμβούλους. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι η συλλογή του είναι μυστική ενώ και ο ίδιος εμφανίζεται σπανίως και άλλο τόσο σπάνια δίνει συνεντεύξεις.
Ο Ντραΐ, ο οποίος βρίσκεται από το 2020 σταθερά στη λίστα των Top 200 Συλλεκτών του ARTnews έχει μια συλλογή που πιστεύεται, ότι αξίζει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια. Η καθαρή περιουσία του εξάλλου, ανερχόταν τον Οκτώβριο του 2020 σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes ενώ η εξαγορά του Sotheby’s, το 2019 του κόστισε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μόνιμος κάτοικος Ελβετίας από το 1999 Πατρίκ Ντραΐ περιφρουρούσε ανέκαθεν τις επιχειρηματικές του συναλλαγές και τη συλλογή έργων τέχνης, έτσι λίγα ήταν γνωστά γι΄αυτήν την τελευταία ως τώρα.
Πολύτιμη συλλογή
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η συλλογή του Ντραΐ αποτελείται από 200 περίπου έργα, συμπεριλαμβανομένων των Πικάσο, Ρενέ Μαγκρίτ, Φράνσις Μπέικον, Μαρκ Σαγκάλ, Ζαν Ντυμπουφέ, Αλμπέρτο Τζιακομέτι και Βασίλι Καντίνσκι. Ενώ υπολογίζεται, ότι 25 έργα από αυτά αγοράστηκαν από τον οίκο Sotheby’s μεταξύ 2015 και 2020. Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κομμάτια που διαθέτει είναι το «Femme Turc au costume dans un fauteuil» (Τουρκάλα με φορεσιά σε μια πολυθρόνα», έργο του 1955) του Πικάσο, το «Πορτρέτο της Ζαν Εμπιτέρν που κάθεται σε μία πολυθρόνα» (1918) του Μοντιλιάνι και το «Τρίπτυχο εμπνευσμένο από την Ορέστεια του Αισχύλου» (1981) του Φράνσις Μπέικον με συνολική αποτίμηση μεταξύ 27 και 75,2 εκατ. ευρώ. Διαθέτει όμως επίσης και έργα των Γκέρχαρντ Ρίχτερ, Λιού Γιε και Μπάρμπαρα Χέπγουορθ ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η συλλογή σε έργα του Σαγκάλ, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Artprice, Τιερί Ερμάν προσθέτοντας, ότι περιλαμβάνει επίσης ιμπρεσιονισμό, έργα άλλων μοντέρνων καλλιτεχνών και ανατολική τέχνη.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τους οικονομικούς ελιγμούς του Ντραΐ που σχετίζονται με τη συλλογή του. Έγινε γνωστό έτσι ότι τον Οκτώβριο του 2021, ο Ντραΐ μεταβίβασε την ιδιοκτησία της συλλογής έργων τέχνης του μεταξύ δύο εταιρειών στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, γνωστούς φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική. Αυτές οι εταιρείες ονομάζονται Angelheart Ltd και Forever Ltd. Μια κίνηση που έκανε ο ίδιος από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε μια νέα φορολογική πολιτική, την ATAD2 (Οδηγία κατά της φοροαποφυγής), με στόχο τον φόρο κεφαλαίου.
Επιτυχημένη αγορά
Να σημειωθεί, ότι πριν από το 2019, ο Πατρίκ Ντραΐ ήταν σχεδόν άγνωστος στον κόσμο της τέχνης. «Οι περισσότεροι δεν φαίνεται να ξέρουν ποιος είναι», έλεγε ο έμπορος τέχνης Μπρετ Γκόρβι στους New York Times εκείνη τη χρονιά. Αλλά όλα άλλαξαν, όταν αγόρασε τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s μέσω της εταιρείας του BidFair USA. Σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή του οίκο δημοπρασιών Christie’s, ο οποίος είναι ιδιόκτητος, ο Sotheby’s ήταν δημόσια διαπραγματεύσιμος εκείνη την εποχή, οπότε η συμφωνία για την απόκτηση του οίκου ως ιδιωτικό κτήμα πλέον σήμανε μια μεγαλύτερη αλλαγή. Κι αυτό για λόγους μεγαλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ τους με εγγυήσεις και προσφορές.
Η συμφωνία του Sotheby’s δεν ήταν η μόνη μεγάλη που έκανε ο Ντραΐ στο παρελθόν, αφού το 2015 η ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Altice είχε εξαγοράσει τον πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης Suddenlink και την τηλεοπτική εταιρεία Cablevision μέσω του τμήματός της στις ΗΠΑ για 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η εξαγορά του Sotheby’s σηματοδότησε μια σημαντική είσοδο στον κόσμο της τέχνης.
Πέρυσι τον Απρίλιο εξάλλου, τοποθέτησε το γιο του Νέιθαν, μόλις 26 ετών τότε, στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου των επιχειρήσεων του οίκου στην Ασία, ο οποίος διαδέχθηκε έτσι, τον επί 15ετία επικεφαλής Kevin Ching Sau-hong, που αποσύρθηκε. Παραμένει κάπως ασαφές όμως, ποια είναι τα σχέδια του Ντραΐ για τον Sotheby’s δεδομένου ότι, την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησαν φήμες, ότι μπορεί να ξαναγίνει η εταιρία δημόσια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαριάννα Λάτση: Βραβεύτηκε στο λαμπερό Maria Callas gala στη Θεσσαλονίκη – Μάγεψε με το υπέρλαμπρο γοργονέ φόρεμα με τα «μάτια»
- Χρηματιστήριο: Αδυναμία στις τράπεζες – Στο κόκκινο ο ΟΤΕ εν αναμονή του rebalancing
- Ενδοοικογενειακή βία: Νέα ρύθμιση Φλωρίδη – Υποχρεωτικά στη φυλακή οι υπότροποι που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
- «Άσοι» από Ελλάδα και Αγγλία