ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Ξενίζει πολλούς, έχοντας όμως δημιουργήσει ταυτόχρονα και μια ιδιαίτερα έντονη αίσθηση στην αγορά, το προωθούμενο deal της Εθνικής τράπεζας, με την τεχνολογική εταιρεία Epsilon Net του βορειοελλαδίτη Γιάννη Μίχου.
Μια εταιρεία, της οποίας η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά …1.500% από τον Φεβρουάριο του 2008, όταν και πρωτομπήκε στην Εναλλακτική Αγορά. Από τις συνολικές αυτές υπεραξίες το…852,4% έχει κατακτηθεί μετά από τις 15 Ιουλίου του 2020, όταν και έγινε η μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου. Στοιχεία, που αναμφίβολα έχουν αναγάγει την Epsilon Net σε ένα από τα πλέον αστραφτερά Success story στο «ναό» του χρήματος. Με επιχειρηματικούς, αλλά και με επενδυτικούς όρους.
Όπως όλα δείχνουν, η χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fin Tech) που αναβαθμίζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ανοίγει νέους δρόμους στις χρηματοδοτήσεις, κέντρισαν το ενδιαφέρον της Εθνικής. Ενώ ώς θέλγητρα φαίνεται να λειτούργησαν αφ’ ενός μέν η επίζηλη θέση της Epsilon Net στην αγορά και αφ’ ετέρου το πλέγμα των συναλλαγών της με περισσότερες από 125.000 επιχειρήσεις, που βασίζουν την καθημερινή λειτουργία τους σε προϊόντα της εταιρείας.
Έως τώρα δεν έχει εξειδικευθεί η στρατηγική συμφωνία της τράπεζας, στην οποία τη νευραλγική θέση του CEO κατέχει ο Παύλος Μυλωνάς, με την Epsilon Net. Από τα συμφραζόμενα όμως προκύπτει ότι η συμφωνία βρίσκεται στην τελική της ευθεία, με την Εθνική να αποκτά και μειοψηφικό ποσοστό.
Εκ των πραγμάτων η τράπεζα θα κινηθεί κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,4%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η εν λόγω κίνηση θα απαιτούσε τη υποβολή δημόσιας πρότασης.
Από 65 έως 97,6 εκατ. ευρώ η αξία του «πακέτου»
Πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων λένε ότι η Εθνική συζητά να αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 20%-30%. Καθώς χθές η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net διαμορφώθηκε στα 325,2 εκατ. ευρώ, το μετοχικό «πακέτο» που πρόκειται να αποκτήσει η τράπεζα τιμολογείται μεταξύ των 65 και 97,6 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με το εύρος που θα έχει η μετοχική συμμετοχή και εφ’ όσων βεβαίως οι τιμές απηχούν τις τρέχουσες αξίες στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το τελικό τίμημα θα το καρπωθεί ο βασικός μέτοχος Γιάννης Μίχος. Γιός μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής, απόφοιτος της Ανώτατης Βιομηχανικής σχολής Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στην τραπεζική χρηματοοικονομική, αλλά και ιδρυτής της Epsilon Net. Στην οποία σήμερα κατέχει το 62,91% των μετοχών, όντας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Δεύτερος τη τάξει μέτοχος είναι το fund Barca capital με 8,18%, με το υπολειπόμενο 28,91% να βρίσκεται σε ευρεία διασπορά.
Οι πρώτες εντυπώσεις από το εν εξελίξει deal, δημιουργούν ερωτήματα σε αρκετούς στην αγορά, αν και ακόμη λείπουν κρίσιμα στοιχεία στο όλο πάζλ. Ερωτήματα που επί του παρόντος επικεντρώνονται στο γιατί η τράπεζα προχωρά σε τέτοιου είδους στρατηγική συμφωνία (με θέση και στο μετοχικό σχήμα) και δεν επιλέγει τη λύση της σύμβασης σε συγκεκριμένους τομείς. Ωστόσο η τελική «ετυμηγορία» θα προκύψει μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής, που θα δώσουν και το ακριβές στίγμα των επιχειρηματικών της προθέσεων.
Το business story της εταιρείας
Βασιζόμενη σε ένα μπαράζ, στοχευμένων εταιρικών εξαγορών, η Epsilon Net έχει πλέον διευρυμένο πελατολόγιο από λογιστικά/φοροτεχνικά γραφεία και επιχειρήσεις. Παρέχοντάς τους σειρά ενημερωμένων πληροφορικών συστημάτων, με άμεση προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές των εργατικών, ασφαλιστικών και φορολογικών διατάξεων.
Ως επιχειρηματικός Όμιλος η Epsilon Net επικεντρώνεται στην διείσδυση στην αγορά των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσον αφορά την απόκτηση επιχειρηματικού λογισμικού και τη περαιτέρω διείσδυση των εφαρμογών λογισμικού με νέα προγράμματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Παράλληλα αναπτύσσει στρατηγικές για την ανάπτυξή της και την επένδυσή της στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Επιπρόσθετα και όπως επισημαίνεται από τον ίδιο τον Όμιλο «με γνώμονα την ολοκληρωμένη συμβολή του στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο επίπεδο των νέων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα. Από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» & του «ΕΣΠΑ 2021-2027». Έχοντας προετοιμάσει σε στρατηγικό επίπεδο συνεργασίες τόσο με χρηματοοικονομικούς φορείς όσο και με πολυεθνικούς παρόχους τεχνολογίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας που δημιουργούν οι παγκοσμίως νέες συνθήκες σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη.
Στόχος του Ομίλου είναι να ενημερώνει συνεχώς τους πελάτες του για τις δυνατότητες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης της ψηφιακής τους αναβάθμισης. Οι συνεργασίες που αναπτύσσει με τραπεζικούς – χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, του δίνει την δυνατότητα να μοχλεύσει το πελατολόγιο των οργανισμών παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες ενημέρωσης για τα προγράμματα χρηματοδότησης και πληροφορίες για τα πληροφοριακά συστήματα και τις υπηρεσίες του Ομίλου.»
Μένει να διαπιστωθεί πώς όλα αυτά θα «κουμπώσουν « με τις επιδιώξεις της Εθνικής τράπεζας και με ποια προσδοκώμενα οφέλη, αμφίπλευρα.
Πώς διαμορφώνεται η αποτίμηση
Με όρους συνολικής αποτίμησης (enterprise value) η Epsilon Net τιμολογείται σήμερα στα επίπεδα των 323,1 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία και το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι κατά 2,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις, μαζί με τις μισθώσεις.
Τα δεδομένα αυτά της αποτίμησης, παραπέμπουν σε 16,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του τελευταίου κυλιόμενου 12μηνου. Που ήταν 19,6 εκατ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2021 και το α’ εξάμηνο του 2022. Στα Ebitda όμως εμπεριέχονται και τα ( άγνωστο πόσα) δικαιώματα μειοψηφίας με αποτέλεσμα η πραγματική αποτίμηση να καθίσταται ακριβότερη.
Η καθαρή κερδοφορία του τελευταίου 12μηνου είναι 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα περίπου 2 εκατ. ευρώ τα καρπώνονται οι μειοψηφίες ( ήτοι το 14,3%). Με συνέπεια το enterprise value να είναι κοντά στις 23,1 φορές τα κέρδη ή στις 26,9 φορές της καθαρής κερδοφορίας για τους μετόχους της εταιρείας.
Το αν και κατά πόσο είναι φθηνά ή ακριβά όλα αυτά τα μεγέθη το αποτιμά με τη συμπεριφορά της η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά, που κατά κανόνα επιχειρεί να προεξοφλήσει και τις μελλοντικές εξελίξεις. Πριμοδοτώντας αντίστοιχα και τη μετοχή.
Η διαδρομή του Γιάννη Μίχου
Ο αν μη τι άλλο ταλαντούχος και οξυδερκής Γιάννης Μίχος ίδρυσε την Epsilon Net το 1992. Μια μικρή, προσωπική εταιρεία πληροφορικής, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που από το 1999 άρχισε να αποκτά ουσιώδη οντότητα και να αναπτύσσει τον βηματισμό της. Για να βρεθεί το 2008 στο «ταμπλό» της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α) του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Μπήκε τότε με αποτίμηση στα 16,763 εκατ. ευρώ καθώς οι νέες μετοχές διατέθηκαν στην ιστορική τιμή 3 ευρώ η μία. Και αναπροσαρμοσμένη με βάση τις εταιρικές μεταβολές (split μετοχών και ΑΜΚ) στα 0,375 ευρώ. Ενώ χθές έκλεισε στα 6 ευρώ.
Στις 16 Μαΐου του 2014 η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε καταπέσει στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ. Δύο μέρες αργότερα ο Γιάννης Μίχος αναδείχθηκε ένα από τα σημαίνοντα πρόσωπα της επικαιρότητας. Όχι για λόγους επιχειρηματικούς, αλλά για τη νίκη του από την πρώτη Κυριακή των Αυτοδιοικητών εκλογών στο Δήμο του Αριστοτέλη.
Σε μια βαθιά διχασμένη Χαλκιδική που «έβραζε» τότε για το ζήτημα της επέκτασης των εξορύξεων χρυσού. Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μίχου στις τοπικές εκλογές έγινε σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας. Καθώς οι ίδιοι οι κάτοικοι ήταν εκείνοι που τον επέλεξαν με τη ψήφο τους, ανάμεσα σε άλλους δύο διεκδικητές του «χρίσματος».
Καταφέρνοντας τελικά να κερδίσει και τη Δημαρχία, αφού εκτόπισε τον πολυσυζητημένο Χρήστο Πάχτα, που ήταν τότε το «κόκκινο πανί» για το ιδιαίτερα δυναμικό «κίνημα» κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές.
Οι αντιδράσεις αυτές ήταν που έδωσαν το ισχυρό ρεύμα υπεροχής στις κάλπες στον Γιάννη Μίχο. Επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Ανάπτυξης», ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον της επέκταση της μεταλλευτικής δράσης στην περιοχή. Φροντίζοντας όμως να επισημάνει αμέσως μετά τις εκλογές ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».
Ωστόσο, η θητεία του στο Δημαρχιακό θώκο δεν έμελλε να ευδοκιμήσει, καθώς στις 24 Απριλίου του 2015 παραιτήθηκε. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δίνει προτεραιότητα στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Του πήρε σχεδόν έναν χρόνο για να καθορίσει τις επιλογές του. Διαβλέποντας προφανώς ότι «η τέχνη του εφικτού» στον ευρύτερο τομέα της πολιτικής, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση.
Την ημέρα που έφυγε από τη Δημαρχία, η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net είχε κατρακυλήσει στα 2,6 εκατ. ευρώ. Καταγράφοντας απώλειες 35% στο σύντομο διάστημα που ο Γιάννης Μίχος ήταν στις επάλξεις του Δήμου.
Οι θαυμαστές επιδόσεις στο χρηματιστήριο
Στα χρόνια που κύλησαν έκτοτε η εταιρεία πληροφορικής, άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Τόσο στο καθαρό επιχειρηματικό, όσο και στον «στίβο» της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η κομβικού χαρακτήρα απόφαση ήταν το καλοκαίρι του 2020 με τη μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 5,3 εκατ. ευρώ και τις νέες μετοχές να τιμολογούνται στα 2,40 ευρώ η μία. Για να ακολουθήσει μετέπειτα split που μετέτρεψε τη μία παλαιά μετοχή σε 4 νέες.
Στην ΑΜΚ που έγινε με δημόσια προσφορά δεν μετείχε ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μίχος.
Το ποσοστό συμμετοχής του οποίου από το 84,79% που ήταν, έπεσε στο 70,71%. Διευρύνοντας έτσι τη μετοχική βάση της Epsilon Net, η οποία έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στη βασική αγορά του χρηματιστηρίου, στις 15 Ιουλίου του 2020. Με τη αποτίμησή της να ξεκινά από τα επίπεδα των 32,2 εκατ. ευρώ.
Ο Διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της εταιρείας προχώρησε σε σποραδικές κινήσεις πώλησης μετοχών, μειώνοντας το ποσοστό του από το 70,71% μετά από την ΑΜΚ στο τρέχον 62,91%
Από τις παραχωρήσεις των μετοχών ο Γιάννης Μίχος εισέπραξε περί τα 8 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα πάει για πολύ περισσότερα. Δικαιωματικά προφανέστατα αφού η εταιρεία στο μακρινό 2008 είχε κύκλο εργασιών 8,82 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 17,8 εκατ. και ίδια κεφάλαια 9,1 εκατ. ευρώ.
Τώρα οι πωλήσεις είναι στα 50 εκατ. ευρώ ( περσινά στοιχεία στα οποία εμπεριέχονται και οι επιπτώσεις των εξαγορών) το ενεργητικό έχει ανέβει στα 94,5 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια έχουν πάει στα 49,67 εκατ, εκ των οποίων τα 12,34 εκατ. αντιστοιχούν σε μειοψηφίες.
Πέρσι οι μικτές αμοιβές του Γιάννη Μίχου από την εταιρεία ήταν 141.864 ευρώ, έναντι των περίπου 140 χιλιάδων που είχε λάβει το 2020 και των 116.000 ευρώ, που ήταν οι αποδοχές το 2019. Όσο για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, οι περσινές μέσες, μικτές αποδοχές ήταν στα 18.434 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
EPSILON ΝΕΤ: Η Νέα Ψηφιακή Εποχή των Επιχειρήσεων
Epsilon Net: Τρεις εξαγορές στον τομέα του Hospitality
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 5% ως τις 1.475 μονάδες το ΧΑ το 2024
- Χρηματιστήριο: Ισπανική υποχώρηση στις ελληνικές τράπεζες
- Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη
- ΣΕΛΠΕ: Στόχος μας είναι όλα τα μέλη να χτίσουμε μία ισχυρή κοινότητα – Η λιανική είναι η βιτρίνα της επιχειρηματικότητας