Ο Τζόναθαν Χάσκελ, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Βρετανίας δεν συνεπάγονται με μικρότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να “σταθεί σταθερά” απέναντι στον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Η οικονομία κινδυνεύει από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω μιας σφιχτής αγοράς εργασίας και του κακού προηγούμενου όσον αφορά τις επενδύσεις, δήλωσε ο Χάσκελ, σύμφωνα με το Reuters.

«Επιθυμώ να αποφύγω ένα τέτοιο αποτέλεσμα»

“Η ανησυχία για μένα είναι ο κίνδυνος ότι αν οι αυξήσεις των τιμών επιμείνουν, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρατείνοντας την ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε. “Επιθυμώ να αποφύγω ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, θεωρώ σημαντικό η νομισματική πολιτική να παραμείνει σταθερή απέναντι στον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων”.

Ο Χάσκελ ήταν ένα από τα επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE (MPC) που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αύξησης του Τραπεζικού Επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα από το 1989.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το άλλο μέλος της MPC, η Σιλβάνα Τενρέιρο, η οποία ήταν η μόνη που ψήφισε υπέρ μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η BoE δεν θα πρέπει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το σημερινό 3% και ίσως χρειαστεί να το μειώσει το 2024.

Ξεχωριστά, ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι οι προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσουν από 18 μήνες έως δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός είναι “πολύ πάνω από εκεί που (θέλουμε) να είναι”.

Διαβάστε επίσης

Στο χαμηλό επίπεδο μηνών έφτασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Στο 10,4% για τον Οκτώβριο

Παπαθανάσης: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ισότιμη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή»