Η Λιθουανία ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ, έναντι 495 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Η βαλτική χώρα -που συνορεύει με τη Ρωσία και τη στενό σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία- έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε ότι τα συστήματα HIMARS, που πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα παρέχουν «μια ικανότητα και μια εντελώς νέα ισχύ που η Λιθουανία δεν είχε ποτέ».

Τι ανέφερε στο δελτίο τύπου για τα συστήματα HIMARS

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στους στρατιωτικούς στόχους της Λιθουανίας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», ανέφερε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) σε δελτίο τύπου. Τα συστήματα HIMARS που παραδίδονται στην Ουκρανία θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιό της, καθώς η χώρα πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,52% του ΑΕΠ της, στην Άμυνα. Επίσης η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο.

Αυτή η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων θα αγοράσει επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Οι γείτονες της Λιθουανίας στη Βαλτική, Λετονία και Εσθονία, σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν συστήματα HIMARS. Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι αυτό «θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής».βφ

Διαβάστε επίσης

Η Μόσχα δρομολογεί τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του αερίου

Mαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού: O Σεργκέι Σόιγκου έδωσε εντολή για αποχώρηση από την Χερσώνα

Αποτελέσματα ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά