• Σχόλιο Αγοράς

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν την Τετάρτη με μεικτά πρόσημα. Από ότι φαίνεται οι επενδυτές στη Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την μάχη που δίνεται μέσα στους κόλπους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

    Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,30% χαμηλότερα, στις 420,34 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των απωλειών με -2% και την πλειοψηφία των υπολοίπων κλάδων να τερματίζει επίσης στο “κόκκινο”. Στηρίξεις στον δείκτη παρείχαν ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας, που ενισχύθηκε κατά 0,9% σήμερα, καθώς και ο κλάδος της υγείας, που σημείωσε κέρδη 0,7%.

    Τι ανέφεραν οι αγορές

    Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίσουν εάν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τη μικρή τους πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία ή εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τον έλεγχο όπως προβλέπουν οι αναλυτές του ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, γεγονός που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα και θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

    Εν αναμονή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη παραμένουν βασικός μοχλός κίνησης για τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, που συνεχίστηκαν και σήμερα με τις Adidas, Bilfinger, Commerzbank, E.On, Siemens Healthineers, ABN Amro και Ahold Delhaize να είναι μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν μεγέθη πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Οι επενδυτές περιμένουν, επίσης, να δουν και τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία, προκειμένου να δουν εάν όντως η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα, όπως άφησε να εννοηθεί η ομοσπονδιακή επιτροπή νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν προέβη στην τέταρτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης και στην έκτη συνολικά από τον Μάρτιο.

    Κι αυτό γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία. Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές κράτησαν σήμερα επιφυλακτική στάση, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Πτωτικά έκλεισαν την ημέρα και τα περισσότερα χρηματιστήρια της ηπείρου. Ειδικότερα, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε την ημέρα στις 13.666,32 μονάδες με μικρές απώλειες 0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,17% και έκλεισε στις 6.430,57 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 τερμάτισε 0,14% χαμηλότερα, στις 7.296,25 μονάδες.

    Καλύτερη η εικόνα στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με κέρδη 0,36%, στις 23.780,07 μονάδες, και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να ενισχύεται κατά 0,52%, στις 8.040,40 μονάδες.

     

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ