ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας COVID-19, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αντιμετώπισε μεταβαλλόμενα πρότυπα εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι. Το 2019, περίπου 1 στους 20 (5,5%) απασχολούμενους ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ εργάζονταν συνήθως από το σπίτι. Ο αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 ήταν εμφανής καθώς αυτό το μερίδιο υπερδιπλασιάστηκε το 2020 σε 12,3% (+6,8 ποσοστιαίες μονάδες). Σε μικρότερο βαθμό, σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που συνήθως εργάζονται από το σπίτι το 2021, καθώς έφτασε στο 13,5% (+1,2%).
Τα στοιχεία για την εργασία από το σπίτι το 2021, ανά περιφέρεια στην ΕΕ, δείχνουν ότι σε 95 περιφέρειες το ποσοστό ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σε σύγκριση με 140 περιφέρειες που κατέγραψαν ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο.
Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιφερειών καταγράφεται στη Στοκχόλμη – την πρωτεύουσα της Σουηδίας – όπου δύο στους πέντε απασχολούμενους (ή το 40,5%) εργάζονταν συνήθως από το σπίτι το 2021. Υψηλά ποσοστά καταγράφουν, επίσης, το Eastern και Midland στην Ιρλανδία (39,3% των εργαζομένων) και Helsinki-Uusimaa στη Φινλανδία (37,0%).
Το ποσοστό των απασχολουμένων στην ΕΕ που συνήθως εργάζονται από το σπίτι αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021. Η πιο απότομη αύξηση του ποσοστού των απασχολουμένων που εργάζονταν από το σπίτι καταγράφεται στο Eastern και Midland στην Ιρλανδία και στη Στοκχόλμη, (+33,1% και +32,8%, αντίστοιχα).
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Εργασίας: Η απόφαση του ΣτΕ δεν θίγει τον πυρήνα του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αγγελούδης: Προχωράει το πρόγραμμα δεντροφύτευσης και οι Xριστουγεννιάτικες δράσεις
- Macy’s: Πέφτει η μετοχή μετά από λογιστικό λάθος ύψους 154 εκατ. δολαρίων
- Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός παραιτείται από ηγέτης του κόμματος του μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης για συνάντηση με Φιντάν: Εν τέλει διαφωνήσαμε… πρέπει να σταματήσουμε την συζήτηση;