Με ενδείξεις και όχι με αποδείξεις έφυγαν από την Αθήνα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που διερευνά τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά.

Μετά την ακρόαση προσώπων σε Ελλάδα και Κύπρο ο Ολλανδός πρόεδρος της επιτροπής Jeroen Lenaers δήλωσε πως «Κατά τις συναντήσεις μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, είχαμε πολλές εποικοδομητικές συνομιλίες με κυβερνητικούς εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή του είδους αυταρχικών πρακτικών που είδαμε στην Πολωνία και που σύμφωνα με πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Οποιεσδήποτε καταγγελίες για κατάχρηση της επιτήρησης πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Χαίρομαι που, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν ενεργά με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ.

Στην Ελλάδα θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης τους επόμενους μήνες. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία σχετικά με τη χρήση της επιτήρησης. Ανυπομονούμε να δούμε τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών».

Σε πιο επιθετικό ύφος η επίσης Ολλανδή εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld (Renew, Ολλανδία) έκανε λόγο για επιφανειακή έρευνα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και άφησε αιχμές για τον ρόλο προσώπων που ανήκουν στον κυβερνητικό κύκλο με ιδιαίτερες αναφορές στον Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι είχαμε όταν φτάσαμε. Έχουμε ακούσει ανησυχητικές αναφορές για δημοσιογράφους που αισθάνονται ανασφαλείς όταν γράφουν σχετικά με σημαντικά θέματα, της υποτιθέμενα ανεξάρτητης αρχής προστασίας δεδομένων που τίθεται υπό πίεση και της εθνικής ασφάλειας που χρησιμοποιείται ως γενική αιτιολόγηση για κατάχρηση και παρακολούθηση λογισμικού spyware» είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «Φαίνεται ότι οι εταιρείες spyware σχηματίζουν ένα θολό δίκτυο συνδέσεων που μπορεί επίσης να επεκταθεί στις δημόσιες αρχές, ακόμη και αν και οι νόμοι της ΕΕ για τα μητρώα πραγματικών ιδιοκτησιών σχεδιάστηκαν για να ρίξουν φως σε τέτοιες πληροφορίες. Στην ΕΕ, χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης της εθνικής ασφάλειας ως λόγο επιτήρησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής εποπτείας και την εγγύηση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος μέσων ενημέρωσης».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η επισήμανση που έκανε σχετικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας πως είναι ευρωπαϊκές εκλογές και δεν θα πρέπει μέχρι να διενεργηθούν να υπάρχει κάποια σκιά.

Το «γάντι σήκωσε» η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία σημείωσε πως η κ. Veld προέβη σε συμπεράσματα και προσωπικές εκτιμήσεις που απέχουν των αποδείξεων που μπορούμε να στηρίξουμε σοβαρά ζητήματα. Απαντώντας η Ολλανδή ευρωβουλευτής διευκρίνισε ότι είχε από τη αρχή επισημάνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις συμπληρώνοντας με νόημα πως αν είχε αρθεί το απόρρητο θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί αποδείξεις.

«Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευρωβουλευτές, Sophia In T Veld και Jeroen Lenaers, μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που ερευνά το θέμα των υποκλοπών/ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έκανε λόγο για εντυπώσεις.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με φόντο το πεδίο των υποκλοπών ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να πάρουν θέση», καταθέτοντας τέσσερις προτάσεις ώστε να επιτευχθεί αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού predator είτε συνδυαστικά.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενώσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει.

Η χώρα όμως δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση

Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας.

Και για αυτό τον καλούμε να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.

Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.

Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται επαναλαμβάνω για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις».

Άμεση ήταν η απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση.

Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει.

Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους.

Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Όμως η πολιτική του αδυναμία οφείλεται στην πολιτική του ανεπάρκεια, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα και στον ‘τραμπισμό αλά γκρέκα’ με τον οποίο πολιτεύεται».

Διαβάστε επίσης:

Ν. Ανδρουλάκης: Ετοιμάζει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις υποκλοπές