• Σχόλιο Αγοράς

    Γκρεμίστηκε ο χρυσός από Fed και δολάριο – Σε χαμηλό 2,5 ετών το πολύτιμο μέταλλο

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Αρνητικό πρόσημο σημείωσε  ο χρυσός το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι λόγοι της μείωσης είναι η άνοδος του δολαρίου, η απόδοση των ομολόγων, αλλά και η απόφαση της Fed να αυξήσουν το επιτόκιο. Ο Powell προειδοποίησε ότι το τελικό εύρος στο οποίο θα διαμορφωθούν τα βασικά επιτόκια θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν.

    Σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε πτώση 19,10 δολάρια ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 1.630,90 δολάρια την ουγγιά.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    • Οι τιμές του αργύρου για το Δεκέμβριο παράδοση ήταν έκπτωση 16 σεντς, ή 0,8%, στα 19,43 $ ανά ουγγιά.
    • Το παλλάδιο για τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 52 $ ή 2,8%, στα 1.798,10 $ ανά ουγγιά,
    • η πλατίνα για τον Ιανουάριο υποχώρησε 26,80 $ ή 2,8% στα 924,10 $ ανά ουγγιά.
    • Ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 4 σεντς, ή 1,2%, στα 3,427 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό περισσότερο από ένα μήνα την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκαν μετά από επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων και μείωσαν την απήχηση του μετάλλου χωρίς απόδοση.

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, όπως αναμενόταν. Ο Πάουελ είπε ότι ήταν «πολύ πρόωρο» να σκεφτεί κανείς την παύση και ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα ήταν πιθανότατα υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

    Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, καθώς αυτά αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει, ενώ ενισχύουν το δολάριο. Το δολάριο αυξήθηκε κατά 1,3%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους επενδυτές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς ήταν κοντά στο πρόσφατο υψηλό τους.

    Η εστίαση τώρα μετατοπίζεται στα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο που αναμένεται την Παρασκευή, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια στην τροχιά αύξησης των επιτοκίων της Fed. Προσφέροντας κάποια ανάπαυλα στον χρυσό, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 2-1/2 ετών τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed επιβραδύνουν τη ζήτηση στη συνολική οικονομία.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Βουτιά στους ρυθμούς της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας

    Λαζαράκου: «Να μην χαθεί το στοίχημα του εσωτερικού ελέγχου για τις εταιρείες»

    Χρηματιστήριο: Γλίστρησε στην… Coca Cola ο δείκτης – Σε ποια επίπεδα εξαντλείται η διόρθωση της Λ. Αθηνών με τον S&P μεταξύ 3.658 – 3.702 μον.



    ΣΧΟΛΙΑ