ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 270 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ τους υπόλοιπους 4 ηλεκτροπαραγωγούς και τα ΑΠΕ που είναι εκτός ταρίφας είναι εικοσαετίας και έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 70MW ΑΠΕ εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία και θα δώσουν υπερκέρδη 20-30 εκ.ευρώ περίπου και επομένως τα υπόλοιπα 70-80 εκ. ευρώ είναι το ποσό που επιβαρύνει τους τρεις ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (Μυτιληναίος, Ήρων, Elpedison).
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ πληρώνει τη μερίδα του λέοντος στα υπερκέρδη γιατί μεγάλο μέρος της παραγωγής της είναι από υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ ενώ οι τρεις ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου. Ωστόσο, είναι εντός των εκτιμήσεων της εταιρείας, που υπολόγιζε να καταβάλει για υπερκέρδη 200 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες. Αντίστοιχα, υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos, έχει ήδη κάνει πρόβλεψη 30 εκ. ευρώ για τα υπερκέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το ποσό των 373,55 εκ.ευρώ θα ενισχύσει, όταν καταβληθεί, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο έχει ήδη ενισχυθεί με 3,2 δισ. από το ΕΛΑΠΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ΥΚΩ και το Μηχανισμό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο και μετά.
Επόμενο σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει το Μηχανισμό για τον εντοπισμό ενδεχόμενων υπερκερδών στην προμήθεια ενέργειας, μετά τον Ιούλιο όταν ξεκίνησε ο νέος τρόπος τιμολόγησης με πρόβλεψη τιμής. Όσον αφορά το σχεδιασμό για εντοπισμό υπερκερδών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, πηγές του ΥΠΕΝ, αναφέρουν ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία. Αντίστοιχα αν και υπάρχει η πρόθεση για τον εντοπισμό υπερκερδών και στα διυλιστήρια, ούτε αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει ακόμη.
Κώστας Σκρέκας: Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα
«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα 373,55 εκατ. ευρώ.
Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας”, σημείωσε.
Η μεθοδολογία της ΡΑΕ: Πώς φτάσαμε στα 373,55 εκ. ευρώ
Ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του προέδρου της κ. Θανάση Δαγούμα, κάλυψε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, περίοδο ανάφλεξης των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας και αυξημένων διεθνών τιμών (TTF).
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τον ενδελεχή έλεγχο, η Αρχή μελέτησε το μεικτό περιθώριο κέρδους των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού για κάθε ώρα επίλυσης της αγοράς στην χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας και έγινε αναγωγή ανά μήνα. Για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά (αγορά επόμενης μέρας, ενδοημερήσια αγορά, αγορά εξισορρόπησης, αποκλίσεις), και το βραχυπρόθεσμο κόστος παραγωγής (με βάση το μεταβλητό κόστος).
Αρχικά, και μόνο για το πρώτο εξάμηνο η ΡΑΕ προσδιορίζει το μεικτό περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών στα 930 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 730 εκατ. αφορούσαν την ΔΕΗ, τα 157 εκατ. τους ιδιώτες και 40 εκατ. τις ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση. Από το συνολικό ποσό αφαιρουμένης της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ (ύψους 335 εκ. ευρώ), τα έσοδα αυτά διαμορφώνονται σε 600 εκατ. ευρώ. Η Επιχείρηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 παρείχε εκπτώσεις περίπου 170 εκατ. ευρώ και από αρχές του έτους έως και τον Μάρτιο του 2022 επιπλέον 166 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν είχαν υπολογιστεί οι εκπτώσεις στα σταθερά τιμολόγια της οικιακής χρήσης και στα βιομηχανικά τιμολόγια που τελικά κατέβασαν τα έσοδα που θα φορολογήσει η κυβέρνηση κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Για την φορολόγηση με 90% των υπερκερδών είχε εκδοθεί προ διμήνου Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξειδίκευσε το νόμο. Με την ΚΥΑ προσδιορίστηκε ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των κερδών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 έως Ιούνιο του 2022 αλλά και η μεθοδολογία στη βάση της οποίας αποφασίστηκε ο τελικός προσδιορισμός να γίνει με τα στοιχεία που θα πιστοποιήσουν οι ορκωτοί ελεγκτές των εταιρειών. Για να επισπευθεί η διαδικασία, η ΡΑΕ προχώρησε σε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από το ΥΠΕΝ, ώστε να είναι εφικτό τα υπερκέρδη να προκύπτουν από την Αρχή με βάση τις προσωρινές καταστάσεις εκκαθάρισης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ