Ηλεκτρίζεται  και πάλι η  πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα με φόντο τις υποκλοπές και την έλευση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  PEGA στην Αθήνα που διερευνούν την ανάπτυξη και τη χρήση λογισμικών παρακολουθήσεων.

Μπορεί οι προσδοκίες για νέες αποκαλύψεις να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ωστόσο η αντιπολίτευση επιχειρεί να σηκώσει ψηλά το θέμα. Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια στέκεται  αρθρογραφία του Economist με παρεμβατική διάθεση στα εσωτερικά μας .

1

 «Η Ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να λύσει τον γρίφο, όμως εάν βρει αποδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις, αυτό θα μπορούσε να χαντακώσει τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές της άνοιξης» σημειώνει ο αρθρογράφος του γνωστού περιοδικού.

Μάλιστα στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη της PEGA στην Αθήνα επισημαίνοντας πως «Η απροθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ερευνητές εγείρει ανησυχίες πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκεται στην προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.» προσθέτοντας πως «μια κοινοβουλευτική έρευνα ολοκληρώθηκε άδοξα τον περασμένο μήνα, αφότου οι κυβερνητικοί βουλευτές μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες. Ανάμεσά τους διευθυντές της Intellexa, της ισραηλινής εταιρείας που εμπορεύεται το Predator και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, τότε επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να λύσει τον γρίφο, όμως εάν βρει αποδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις, αυτό θα μπορούσε να χαντακώσει τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές της άνοιξης».

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο ρ/σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους βάζοντας στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό “Θα είναι ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να μην απαντήσει στην Βουλή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας  και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας για ένα κρισιμότατο θέμα δεν θα έλθει να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν το κάνει σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και δεν έχει επιχειρήματα, ότι επιβεβαιώνει όσα αναφέρω στην ερώτηση που του κατέθεσα». Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος είπε ότι  « Είναι ένα ερώτημα υπαρξιακό για την δημοκρατία: αν θα πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση με το Predador να είναι σε λειτουργία και να κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους με την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Θα είναι εκτροπή από την δημοκρατική λειτουργία.

Να έλθει να πει τα επιχειρήματά του στην βουλή ο κ . Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, δημοσιεύματα και αποδείξεις ότι ένα παράνομο λογισμικό είναι σε λειτουργία. Ήλθε στην χώρα με ευθύνη του γραμματέα του και τα κρίσιμα πρόσωπα που συνδέονται με την λειτουργία δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, προφυλάχθηκαν, ενώ το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να λειτουργεί. Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεγάλη σκιά στα πολιτικά πράγματα και ο Μητσοτάκης να επικαλείται το απόρρητο».

Από τη κυβερνητική όχθη αποφεύγουν την ένταση και υπενθυμίζουν πως ο Πρωθυπουργός ό,τι ήταν να πει για την υπόθεση των υποκλοπών το είπε στην Βουλή και εκτιμούν ότι αυτή η “αναζωπύρωση” έχει να κάνει με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα με κάθε τρόπο.

Στο μεταξύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες από τα συμπεράσματα που θα καταλήξει η PEGA. Προηγήθηκε η επίσκεψη στη Κύπρο  (1 – 2 Νοεμβρίου), όπου  η αντιπροσωπεία της Εξεταστικής Επιτροπής («PEGA»)  συναντήθηκε με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου,  κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους. Χθες  οι ευρωβουλευτές  έφθασαν στην Ελλάδα (2 – 4 Νοεμβρίου) και από σήμερα θα έχουν συνομιλίες  με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς.

Από τη κυβερνητική πλευρά  τα μέλη της PEGA  θα έχουν ραντεβού με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον επικεφαλής της σχετικής επιτροπής της Βουλής Γιάννη Κεφαλογιάννη.  Αναμένονται συναντήσεις με  θύματα των παρακολουθήσεων, όπως οι   Χρήστος Σπίρτζης και Θανάσης Κουκάκης. Επαφές θα έχουν με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών αλλά και με δημοσιογράφους  που ενεπλάκησαν σε αποκαλύψεις όπως οι Τάσος Τέλλογλου Νεκταρία Σταμούλη, και Γιάννης Σουλιώτης.

Η επίσκεψη  της PEGA θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Με την άφιξη της PEGA στην Αθήνα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη με επιστολή της ζήτησε και έγινε δεκτό να καταθέσει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που συμμετείχε στην Εξεταστική από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν πρόκειται να καταθέσουν. Αυτή τη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει καταθέσει στη PEGA, θα στείλει πιθανότατα υπόμνημα στην επιτροπή στο οποίο μεταξύ άλλων θα επισημαίνει ότι :

 – Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά ζήτημα Δημοκρατίας.

– Ο λόγος της παρακολούθησής του είναι πολιτικός

-Χρησιμοποιούν νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. για να μην ανακοινώσουν δημοσίως τους λόγους. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Με ένα αλά καρτ απόρρητο. Στην Εξεταστική Επιτροπή, ο διοικητής την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χωρίς απόρρητο, για τη δική του υπόθεση χρησιμοποιούν απόρρητο.

Δεν τηρείται ο νόμος

Για τη ιστορία τα μέλη της  αντιπροσωπείας της PEGA που βρίσκονται στην Αθήνα είναι οι : 

Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)
Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)
Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)
Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)
Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)
Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)
Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)
Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)
Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)
Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)
Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες κακοποίησης των παιδιών στα Πετράλωνα

Δένδιας: «Η Μεσόγειος είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής»