Οι Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν πώς και πότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες που μετέδωσαν οι New York Times (NYT) την Τετάρτη, ενισχύοντας τους αυξανόμενους φόβους για το πόσο μακριά θα φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να στηρίξει την εισβολή του μπροστά στις βαριές και ταπεινωτικές απώλειες.

Ανώτεροι Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν πρόσφατα τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να το κάνει, σύμφωνα με τους NYT, που επικαλούνται πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

1

Δεν συμμετείχε ο Πούτιν

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, ανέφεραν οι NYT. Παρά την απουσία του Πούτιν, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις συζητήσεις ως ένδειξη ότι η πυρηνική ρητορική της Μόσχας θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από κούφιες απειλές, καθώς και ως ένδειξη της αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας για τις αποτυχίες στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έλαβαν χώρα οι συνομιλίες – οι NYT ανέφεραν ότι οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου – και οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στους NYT λεπτομέρειες σχετικά με το πότε οι στρατηγοί πίστευαν ότι η Μόσχα θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος. Ακόμη και υπό το πρίσμα των ρωσικών συνομιλιών, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους NYT ότι δεν έχουν ακόμη δει καμία απόδειξη ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.

Οι NYT ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να σχολιάσει “τις λεπτομέρειες”, αν και είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν “ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά” και ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. “Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για μια τέτοια ενέργεια”.

Σε κατάσταση απειλής

Μια πυρηνική απειλή πλανάται πάνω από την σύγκρουση στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και η Μόσχα έχει δείξει ελάχιστο σεβασμό στους μακροχρόνιους διεθνείς κανόνες που διέπουν την πυρηνική ισχύ. Μέσα σε λίγες ημέρες από την εισβολή, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Τσέρνομπιλ, τον εξαιρετικά μολυσμένο τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, και δεν πτοήθηκαν μπροστά στη διεθνή κατακραυγή όταν πολεμούσαν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας ή έπαιρναν τον έλεγχο αυτών, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα – συσκευές μικρού βεληνεκούς σχεδιασμένες για χρήση στο πεδίο της μάχης – για να υπερασπιστεί η Ρωσία τα συμφέροντά της, σε μια πρωτοφανής κλιμάκωση που καταδικάστηκε από ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα ισχυρίστηκε αβάσιμα ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια “βρόμικη βόμβα” εναντίον των στρατευμάτων της. Μια βρόμικη βόμβα είναι μια συμβατική εκρηκτική βόμβα εφοδιασμένη με ραδιενεργά υλικά, τα οποία διασπείρονται κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους αντιπερισπασμό και απροκάλυπτη προσπάθεια της Ρωσίας να δικαιολογήσει τη δική της κλιμάκωση και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Ασαφής η θέση του Πούτιν για τα πυρηνικά

Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν θα καταφύγει σε εντολή πυρηνικού χτυπήματος ή υπό ποιες συνθήκες, ωστόσο πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ένα πλήγμα ενδέχεται να είναι πιθανό καθώς η πίεση στον Ρώσο πρόεδρο αυξάνεται ενώ αυξάνονται και οι απώλειες στο πεδίο της μάχης. Ένα πυρηνικό χτύπημα θα αποτελούσε μια τεράστια κλιμάκωση των εχθροπραξιών και θα ήταν η μοναδική χρήση πυρηνικού όπλου σε σύγκρουση μετά τα δύο πλήγματα που έκαναν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο του σύγχρονου πολέμου και θα ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε διεθνή οργή. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν στρατιωτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και οι αξιωματούχοι είναι συνειδητά ασαφείς όσον αφορά τα σχέδιά τους. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με “σοβαρές συνέπειες” αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει προειδοποιήσει ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων είναι πραγματικές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν “Αρμαγεδδώνα”.

Διαβάστε επίσης

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε 23 πυραύλους – Περί εισβολής κάνει λόγο η Σεούλ

Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Κατρίνης: Να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία των παιδιών – Οι 7 προτάσεις