Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη στην Αργεντινή, όπου φιλοξενήθηκε σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής σε επίπεδο υπουργών, τις κυρώσεις των Βρυξελλών σε ορισμένα κράτη της περιοχής, όπως η Νικαράγουα, διαβεβαιώνοντας πως δεν “πλήττουν τους πολίτες”, όπως το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.

“Υπάρχουν κυρώσεις και κυρώσεις”, επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες. “Οι κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα κυρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο πολιτικό προσωπικό που θεωρούμε πως είναι υπεύθυνο για κάποιες συμπεριφορές που πρέπει να τιμωρηθούν”. Όμως αυτές οι κυρώσεις “δεν πλήττουν” τους απλούς πολίτες, επέμεινε.

1

“Η ΕΕ ψηφίζει αποφάσεις που καλούν να αρθεί το εμπάργκο”

“Έπειτα, υπάρχουν οι κυρώσεις που πλήττουν πολίτες, όπως το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που η ΕΕ απορρίπτει”, συνέχισε, θυμίζοντας ότι “κάθε χρόνο στον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα μέλη της, ψηφίζουν αποφάσεις που καλούν να αρθεί το εμπάργκο” σε βάρος της νήσου.

Ο κ. Μπορέλ εκφράστηκε μετά το πέρας της συνόδου σε επίπεδο υπουργών της ΕΕ και της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που χαρακτήρισε “σημαντική” για τις 54 χώρες που είχαν να οργανώσουν τέτοια “εδώ και τέσσερα χρόνια”, από το 2018 στις Βρυξέλλες, όπου έγινε η πιο πρόσφατη, όπως θύμισε.

Persona non grata η πρεσβεύτρια της Νικαράγουας

Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ ανακήρυξε persona non grata (“ανεπιθύμητο πρόσωπο”) την πρεσβεύτρια της Νικαράγουας στις Βρυξέλλες, τη Σόιλα Μίλερ, σε αντίποινα για την απέλαση της πρεσβεύτριάς της Μπετίνας Μούσαϊτ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αρκετές δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας και προσωπικοτήτων του καθεστώτος του Ντανιέλ Ορτέγα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε αντίποινα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπορέλ υπερασπίστηκε εξάλλου τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος “ορισμένων χωρών για τη συμπεριφορά τους σε φορολογικά ζητήματα και, σε κάποια επίπεδα, τη μη-συμμόρφωση”· αναφερόταν στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες και συμπεριλαμβάνει χώρες της κεντρικής Αμερικής (Παναμάς) και της Καραϊβικής.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, οι ευρωπαίοι και οι λατινοαμερικάνοι υπουργοί χαιρέτισαν τη “νέα δέσμευση” και την “καμπή” στις σχέσεις των δύο πλευρών και υποσχέθηκαν να εργαστούν για να καταρτιστεί “πρόγραμμα συναντήσεων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης συνόδου κορυφής” των δύο περιοχών “εντός του 2023”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Καντίροφ: Χάσαμε 23 στρατιώτες στη Χερσώνα και σκοτώσαμε 70

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Μπάιντεν: Επικίνδυνη η δήλωση Πούτιν για την χρήση πυρηνικών