ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα στο γρήγορο ίντερνετ, παρά την σχετική ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις χρεώσεις μάλιστα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Ookla, οι ταχύτητες του σταθερού ίντερνετ, όπου η Ελλάδα διαχρονικά καταγράφει υστέρηση, η χώρα καταλαμβάνει την 94η θέση ανάμεσα σε 181 κράτη σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το 2023 στόχος είναι η κάλυψη του 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps.
Σύμφωνα με τον δείκτη DESI (Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) για το 2022 η Ελλάδα στη συνδεσιμότητα κατατάσσεται 22η (μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ). Ειδικότερα, στα σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας η κάλυψη βρίσκεται στο 20% ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%).
Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 100 Mbps, παραμένει πολύ χαμηλή (9% έναντι 3% το 2020 με μέσο όρο στην ΕΕ 41%), ενώ η ίνα στις εγκαταστάσεις είναι στο 20% (0% στις αγροτικές περιοχές) με μέσο ευρωπαϊκό όρο 50%.
Πάντως βελτίωση φαίνεται να υπάρχει στις ταχύτητες του mobile internet, ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα εξακολουθεί να κοιτά με το κιάλι τους πρωταθλητές του «σπορ». Πρόκειται για χώρες, όπως η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία, οι οποίες με μέσες ταχύτητες άνω των 105 Mbps (στη λήψη δεδομένων) βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Υψηλές χρεώσεις
Από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στις χρεώσεις ίντερνετ είναι η Ελλάδα.
Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Surfshark, κατέδειξε ότι στην χώρα μας οι χρεώσεις των παρόχων παραμένουν αρκετά υψηλές σε σχέση με το εισόδημα.
Η έρευνα αναφέρει ότι ένας χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί κάθε μήνα περίπου 12 λεπτά για να αγοράσει 1 GB δεδομένα για το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό αποτελεί έξι φορές περισσότερο από ό,τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο από ό,τι απαιτείται στο Ισραήλ. Μάλιστα, το Ισραήλ είναι η χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις.
Έρευνα της Eurostat που δημοσιεύτηκε προ διμήνου δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί από τις πλέον ακριβές χώρες στην Ευρώπη στις χρεώσεις ίντερνετ, ειδικά σε αυτές με ταχύτητες από 100 Mbps και πάνω. Όπως επισημαίνει η Eurostat, η Ελλάδα τείνει να έχει ελκυστικές τιμές για τα χαμηλών ταχυτήτων πακέτα, όμως βρίσκεται και στις πιο ακριβές χώρες για ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 Mbps.
Αλλαγή σκηνικού στα δίκτυα και τις ταχύτητες
Στη βελτίωση του δικτύου τους στοχεύουν οι μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών.
Την αρχή έχει κάνει ο ΟΤΕ, φέρνοντας internet υψηλών ταχυτήτων 1Gbps, αλλά και 300Mbps ή 500Mbps, σε περισσότερα από 730.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στόχος είναι, έως το τέλος της χρονιάς, οι οπτικές ίνες να έχουν φτάσει σε 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις, και μέχρι το 2027 στα 2/3 της χώρας.
Επίσης ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα διαπλασιασμού στις ταχύτητες των υφιστάμενων συνδρομητών του ως το τέλος του έτους, σε σταθερές τιμές.
Συγκεκριμένα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps έχουν αναβαθμιστεί ή πρόκειται να αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια από πλευράς τους και χωρίς καμία μεταβολή στους όρους του προγράμματός τους, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της δέσμευσής τους και της χρέωσης του μηνιαίου παγίου τους.
Από την πλευρά της η Nova έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας. Η αρχή θα γίνει το Νοέμβριο με την ανακοίνωση νέων εμπορικών πακέτων FTTH με ταχύτητες που θα φτάνουν το 1Gbps.
Από τα 2 δισ. ευρώ που ανέρχεται η επένδυση της εταιρείας για την επόμενη 5 ετία, τα 500 εκατ. θα αφορούν την οπτική ίνα και το 1,5 δισ. ευρώ το 5 G και το περιεχόμενο στη συνδρομητική τηλεόραση.
Στα επόμενα 5 χρόνια η Nova φιλοδοξεί να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς 22.000 χιλιομέτρων καλύπτοντας περίπου 1,6 εκατ. γραμμές από το σύνολο των 4,8 εκατ. που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης για «καλάθι νοικοκυριού»: Η επιτυχία του θα κριθεί στο ράφι