Σε μια σημαντική κίνηση επέκτασης στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, αποκτώντας το 70% της  θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία.

Αν η προκαταρκτική συμφωνία, ολοκληρωθεί, η ελληνική εταιρεία όχι μόνο αυξάνει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά αποκτά και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας της Ρουμανίας.

Οι συζητήσεις διαρκούν εδώ και καιρό, ενώ η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ  σε equity και δάνεια για το 70%, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της.

Η συνολική αξίας της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα ξεκινήσουν θα άμεσα οι επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αττικής και Optima)  για τη  χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης καθώς και οι 6 επικεφαλής, ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο αυτό deal.

Σύμφωνα με το σχέδιο της διοίκησης, σε κεφάλαια η ΔΕΗ αναμένεται να καταβάλει 300-400 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο να καλύψει με δανεισμό.

Στη Ρουμανία, ο Όμιλος Enel εξυπηρετεί 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, ενώ η Enel Green Power κατέχει και λειτουργεί μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H Enel Green Power  διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά  ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW. συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.

Ο Όμιλος Enel στη Ρουμανία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην ενέργεια, με δραστηριότητες στη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τις προηγμένες υπηρεσίες ενέργειας. Δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά από το 2005.

Οι εταιρείες διανομής δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς της χώρας: Muntenia Sud (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα: παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Με την Enel X δραστηριοποιείται στην ηλεκτροκίνηση, στη διανομή και της ενεργειακής αποδοτικότητα.

Γιατί η ΔΕΗ θέλει τη Ρουμανία

Η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακή επιχειρηματική δύναμη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το επιχειρηματικό σχέδιο  της εταιρείας,  στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις θετικές προοπτικές των ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αποτελεί δηλωμένη στρατηγική της διοίκησής Στάσση.

Πρόκειται για αγορά  που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, γνωρίζει και έχει μελετήσει από την προηγούμενη θητεία του στην ENEL Ρουμανίας και παλαιότερα ως επικεφαλής στον όμιλο Enel Green Power για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή .

Με βάση τις αναλύσεις της ΔΕΗ η Ρουμανία έχει ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, όχι μόνο λόγω της δυναμικής διείσδυσης των ΑΠΕ και των σχεδιαζόμενων επενδύσεων για να φτάσουν τις Δυτικές χώρες, αλλά και χάρη στις διασυνδέσεις με το ελληνικό σύστημα.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα της ΔΕΗ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Ανατολική Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με την απανθρακοποίηση της παραγωγής και τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας.
Ωστόσο, έχει χαράξει στρατηγική απαλλαγής από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τα επόμενα χρόνια.
Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας προβλέπεται σε ετήσια βάση να αυξάνεται κατά 15% στη Βουλγαρία και κατά 8% στη Ρουμανία έως το 2030.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επόμενης δεκαετίας, εκτιμάται ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά της Ρουμανίας θα ξεπεράσει την Ελλάδα και θα φτάσει το 50% από 47% που είναι για τη χώρα μας και 32% για την αγορά της Βουλγαρίας.
Η Ρουμανία σχεδιάζει να προσθέσει 6,9 GW νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.
Περισσότερα από 3,7 GW προβλέπεται να είναι έργα ηλιακής ενέργειας, με στόχο να φτάσει σε μερίδιο το 30,7% της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από 24% σήμερα.
Πρόκειται για μια στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που δίνει στη Ρουμανία σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί αποχωρεί η ENEL από Ελλάδα και Ρουμανία

Σημειώνεται ότι η ιταλική ENEL που σημείωσε σημαντικές ζημιές από την αποχώρησή της από τη Ρωσία, ανακοίνωσε, προ μηνών, ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Χιλή), Ν.Α Ευρώπη (Ελλάδα, Ρουμανία) ρευστοποιώντας τις θυγατρικές της στις χώρες αυτές με στόχο την πρόθεσή της να αντλήσει 20-25 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, επιδιώκει την πώληση και της θυγατρικής της στην Ελλάδα έχοντας αναθέσει την πώληση του χαρτοφυλακίου της στη BNP Paribas.