• Business

    Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια

    Γιάννης Στουρνάρας.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Συστράτευση τραπεζιτών με στόχο την καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας και στην κοινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του top management του κλάδου θα θέσει όλα τα κρίσιμα θέματα.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει προσκαλέσει το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και προέδρους των συστημικών τραπεζών, τους Νίκο Καραμούζη, Γιώργο Χαντζηνικολάου, Παναγιώτη Θωμόπουλο και Βασίλη Ράπανο, καθώς και τον πρόεδρο της Attica Bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τον Αιμίλιο Κυριάκου, επικεφαλής της Citibank και τον Steve Banner της HSBC.

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι Γιώργος Πουλόπουλος από την Τράπεζα Πειραιώς, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, από την Εθνική Τράπεζα, Φωκίωνα Καραβίας, από την Eurobank, τον Δημήτρη Μαντζούνης, από την Alpha Bank και τον Θεόδωρο Πανταλάκη, από την Attica Bank.

    Τα κόκκινα δάνεια είναι το κύριο θέμα του μενού και κυρίως οι επόμενες κινήσεις και η κάλυψη των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός, φορολογική μεταχείριση διαγραφών, αλλά και πωλήσεων με ζημία, νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις, καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Οι τραπεζίτες θα συζητήσουν επίσης τη δυνατότητα περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και το θέμα της ρευστότητας, και συγκεκριμένα, μια πρόταση για την άρση του ορίου εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα ώστε να επιταχυνθεί η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

    Οι αυξημένες υποχρεώσεις των τραπεζών έναντι των εποπτικών μηχανισμών θα τεθούν από την πλευρά των τραπεζιτών ενώ καίριο είναι και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και των ωφελειών που μπορούν να έχουν, έχοντας συμμετάσχει στη διαδικασία ανταλλαγής του ομολόγων του δημοσίου.



    ΣΧΟΛΙΑ