Με γοργούς ρυθμούς κινείται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ελλάδα, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) να έχουν βάλει «μπροστά τις μηχανές» έχοντας αναλάβει να τρέξουν έργα άνω των 2 δισ. ευρώ το 2022, με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Πολύ σημαντικά έργα έχουν βγει προς δημοπράτηση μέχρι στιγμής όπως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού τομέα, αξίας 44 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και το Cloud Services, αξίας 95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που θα δώσουν πιο εξελιγμένες δυνατότητες στις δημόσιες υπηρεσίες. Σκοπός, όπως έχει πολλές φορές τονίσει ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η διαρκής βελτίωση του κράτους και της εξυπηρέτησης που αυτό παρέχει στον πολίτη.

Πάντως και το δίμηνο που υπολείπεται μέχρι να «κλείσει» το έτος προμηνύεται καυτό. Και αυτό γιατί έχουν μπει στα σκαριά σπουδαία έργα πολλών εκατομμυρίων που θα φέρουν άλλον αέρα στη λειτουργία του Δημοσίου, επιλύοντας ταυτόχρονα παθογένειες δεκαετιών, όπως οι πολύμηνες καθυστερήσεις, ο απίστευτος φόρτος εργασίας και φυσικά το μείζον και δυσεπίλυτο θέμα της γραφειοκρατίας.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν είναι η ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων (E-Justice) ένα έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 96 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η επίλυση των διενέξεων με μεγαλύτερη ταχύτητα, λιγότερες μετακινήσεις αλλά και με ευκολότερες διαδικασίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειες δικαίου. Αν υπολογίσει κανείς ότι στην Ελλάδα, ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 4,5 χρόνια, η υλοποίηση του E–Justice θα βοηθήσει τόσο το σύστημα να απεμπλακεί από χρονοβόρες διαμάχες ενώ παράλληλα θα αποτελέσει σημαντική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σύνολο και τη δημόσια διοίκηση.

Τα έργα όμως που αφορούν τη δικαιοσύνη δεν σταματούν στο E-Justice, καθώς η ΚτΠ αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό έργο για την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα αστικά και ποινικά δικαστήρια, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Τις χρόνιες παθογένειες στον χώρο της Υγείας αναμένεται να λύσει η ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, έργο που θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας, που αποτελεί και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους. Σκοπός είναι με την ψηφιοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών να αναβαθμιστούν συνολικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Τα επιτελεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Υγείας, έχουν χτίσει τον σχεδιασμό πάνω σε τέσσερις πυλώνες, που εκτείνονται σε όλα τα στάδια, από την πρόληψη μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τα άλλα δύο μεγάλα projects που αναμένεται να δούμε να βγαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τέλος του έτους είναι η προκήρυξη έργου για την εξωστρεφή Γεωργία, αξίας 20 εκατ. ευρώ, αλλά και τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού στα 45 εκατ. ευρώ.

Αν στα παραπάνω έργα συμπεριληφθεί και η δράση του «Smart Readiness» που αφορά την υποδομή καλωδίωσης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια, εκτιμώμενης αξίας περί τα 160 εκατ. ευρώ τότε ο συνολικός προϋπολογισμός των προς δημοπράτηση έργων το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιοποίηση Υποθηκοφυλακείων: Εντός δύο μηνών οι τελικές υπογραφές για το έργο των 310 εκατ. ευρώ