Μου αρέσει να πηγαίνω στη λαϊκή αγορά νωρίς το πρωί. Έχω εμμονή με τους παραγωγούς – αποφεύγω τους εμπόρους – και με τα φρέσκα προϊόντα. Έχοντας μεγαλώσει στην επαρχία βίωσα «το κάθε πράμα στον καιρό του». Οπότε όταν ακούω τις μεγαλοκυρίες να ζητούν φρέσκα μήλα το Μάρτη και υπαίθριες ντομάτες το Δεκέμβρη με πιάνουν άλλοτε τα γέλια, άλλοτε τα κλάματα. Το ίδιο είναι…
Σήμερα άκουσα μια συζήτηση ανάμεσα σ’ έναν παραγωγό μήλων (ντελίσια Τριπόλεως) και ένα τραπεζικό στέλεχος. Ο παραγωγός ήθελε να στήσει ένα ψυγείο να βάζει τα προϊόντα του. Χρειάζονταν δανεικά και ρωτούσε πως θα μπορούσε να δανειστεί 12.000 χωρίς μεγάλο κόστος: «Δε βγαίνει με 4 ευρώ την κλούβα» έλεγε και ξανάλεγε. Ρώτησα και έμαθα πως αυτό το ποσό ζητά αυτός που έχει ψυγεία για κάθε τελάρο μήλα που θα βάλεις μέσα. Ανεξάρτητα πόσο θα το αφήσεις ως το Μάιο. Κάθε κλούβα χωρά 20 κιλά μήλα. Με απλά μαθηματικά το κιλό επιβαρύνεται 20 λεπτά μόνο για να μπει στο ψυγείο. Έτσι τα μήλα από 0.8 – 0.9 το κιλό πέρυσι θα πάνε στο 1.2 ευρώ το κιλό φέτος. Καλά δεν το ήξερες ότι θα γίνουν τέτοιες αυξήσεις αντέταξε η γυναίκα μου.
Δεν έδωσα σημασία, το μυαλό μου έτρεχε στα παιδικά μου χρόνια. Μήλα τρώγαμε από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη. Δεν τα μαζεύαμε όλα μαζί από τις μηλιές. Κάθε χωράφι άλλη βδομάδα ή μήνα. Τώρα η δουλειά γίνεται μαζικά και τα ψυγεία χρησιμοποιούνται για να κρατήσει το εμπόρευμα ως το Μάιο. Πολλά τα μήλα, παράλογες οι ανάγκες της υδροκέφαλης πρωτεύουσας και κάπως έτσι ένα εποχικό φρούτο κατάντησε να έχει δυσανάλογο ενεργειακό αποτύπωμα. Βάλτε στο νου σας το μήλο που αφού μείνει 8 μήνες στο ψυγείο διανύει και 200km προτού καταναλωθεί. Βάλτε στο νου σας τα εκατοντάδες ψυγεία που δουλεύουν όλο το χρόνο για να συντηρούν προϊόντα. Ειδικά τα μήλα στην Τρίπολη στους 7 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία που δύσκολα βλέπει κανείς το βράδυ όλο το χειμώνα στην περιοχή.
Στη λαϊκή στην Τρίπολη τα φρέσκα μήλα που δεν έχουν μπει ψυγείο πουλιούνται σήμερα 0.6 ευρώ το κιλό. Στη λαϊκή στου Παπάγου το ίδιο μήλο φτάνει 1.2 ευρώ το κιλό. Από δω και πέρα μόνο φρέσκα μήλα από το δέντρο.