ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σε βαθιά κατάψυξη έχει μπει το project Αριάδνη καθώς έχει παγώσει κάθε ενδιαφέρον για την πώληση του πακέτου «κόκκινων» δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Από τον Ιούλιο που το ΔΣ της PQH (ο ειδικός εκκαθαριστής δηλαδή) έκρινε άγονο τον διαγωνισμό για το «Αριάδνη» καθώς οι δύο προσφορές που δέχθηκε ήταν χαμηλότερες από το ελάχιστο τίμημα των 730 εκατ. ευρώ, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την εξέλιξη του project.
Και φυσικά ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr η διαδικασία για την πώληση του πακέτου των 5,2 δις ευρώ θα ενεργοποιηθεί και πάλι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η υπόθεση είναι σαν να έχει μπει στο συρτάρι, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εξεταστεί ούτε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το πακέτο σε μικρότερα κομμάτια και να βγει σταδιακά προς πώληση.
Προς το παρόν πηγές της PQH αναφέρουν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής συνεχίζει τη διαχείριση των δανείων, η οποία όμως διαχείριση δεν φαίνεται να αποδίδει και ιδιαίτερους καρπούς, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν από την κατάσταση.
Ωστόσο για να προχωρήσει η πώληση αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που το «Αριάδνη» σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και φυσικά σε πολύ μικρότερο τίμημα.
Το πρόβλημα είναι ότι η επικεφαλής της PQH δεν έδειξε την απαραίτητη ευελιξία, δεν στάθμισε σωστά τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στις αγορές, και δεν υιοθέτησε παραμετρικό τίμημα, που θα άλλαζε ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση.
Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός τον Ιούλιο κρίθηκε άγονος καθώς το ΔΣ της PQH θεώρησε οικονομικά απαράδεκτες τις δύο δεσμευτικές προσφορές που είχε δεχτεί. Η μία ήταν από την κοινοπραξία «γίγας» των Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, η οποία είχε ζητήσει να περιοριστεί η περίμετρος δανείων και να προσαρμοστεί το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα. Η δεύτερη προσφορά ήταν από το fund Ellington, το οποίο είχε συνάψει συμμαχία με την Intrum, την υποστήριξη της οποίας θα είχε τόσο σε κεφάλαια, όσο και στη διαχείριση των δανείων. Το Ellington πρόσφερε 630 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. λιγότερο από το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα.
Το Αριάδνη αφορά 97.000 δάνεια, με εμπράγματες εξασφαλίσεις (αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις) που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.
Διαβάστε επίσης
Τάνια Σουσάρη – PQH: Το μεγάλο φιάσκο της πώλησης του «Αριάδνη» και τα λάθη της Morgan Stanley
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής