• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπουν οι αναλυτές – Το στοίχημα για τις 855 μονάδες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στη συνεδρίαση της Wall Street την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε ένα ακόμα ιστορικό γεγονός. Η διακύμανση πάνω από 5% του δείκτη βαρομέτρου S&P 500 ξεπέρασε το 5% και από το -2,6% έκλεισε στο +2,8%. Αυτό έχει συμβεί στο S&P, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, άλλες τρεις φορές μετά το κραχ του 1929. Όπως επίσης, για τέταρτη φορά από εκείνη την αποφράδα ημερομηνία για την Wall Street θα γράψει φέτος στο τέλος του χρόνου -αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά- τη χειρότερη απόδοση.

    Το κλίμα την επόμενη μέρα άλλαξε άρδην και στην Ευρώπη και οι short θέσεις άρχισαν να κλείνουν άρον – άρον, κάτι που δεν φάνηκε να συμβαίνει στο Χ.Α., αλλά η διεθνής πραγματικότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αυτή.

    Άπαντες στις αγορές διερωτώνται γιατί η Wall και οι αγορές την επόμενη μέρα ανέβηκαν (σ.σ. θυμίζουμε ότι Τόκιο και Σαγκάη έκλεισαν στο +3%), τι συνέβη και οι επενδυτές κατελήφθησαν από αγοραστικό αμόκ.

    Προεξοφλείται, λοιπόν, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ πλησιάζουν στο τέλος τους μαζί με την κίνηση που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο, μετά τον υψηλό πληθωρισμό του 8% που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα αγγίξει το 4% πια από 3,25% σήμερα. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας θα αγγίξει στο τέλος της περιπέτειας το 4,50 – 4,75%. Μέχρι την τελική «πράξη», ο πληθωρισμός θα έχει αρχίσει ήδη να υποχωρεί και πως μέχρι το καλοκαίρι του 2023 το «τέρας» θα έχει περιοριστεί στο 4%.

    Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη είναι ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα φτάσει το 2,5%-2,75%. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 0,75% αγγίζοντας το 2%. Από εκεί και πέρα μένει να φανούν τα αποτελέσματα στην πράξη. Το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Αχνό μεν, αλλά φως, δίδοντας το σύνθημα για σχετική βελτίωση των αποτιμήσεων.

    Κάτι τέτοιο φάνηκε με ορμή να συμβαίνει κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την ίδια μέρα μίλησε για συγκυριακό φαινόμενο, τόσο στην ενέργεια όσο και στον πληθωρισμό.

    Η ερμηνεία που δίνουν οι αναλυτές είναι ότι η αγορά κατά τις συνεδριάσεις Δευτέρας ή Τρίτης θα μπορούσε να δώσει κίνηση ως τις 850-855 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν άλλωστε τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

    Τονίζεται ότι το mononews.gr από την πρώτη στιγμή, περιγράφοντας την τάση και τα δεδομένα της αγοράς, είχε αναφερθεί σε εκτόνωση της αγοράς, όσο αυτή εκινείτο μεταξύ των 795-820 με 825 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Intracom: Αγορά 1,350 εκατ. μετοχών από την Cleardrop του Σ. Κόκκαλη

    Χρηματιστήριο: Rebound με κίνηση στις 830 ο δείκτης, πάνω από 2% τα κέρδη στις τράπεζες

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Από δύο διευθύνσεις το πρόστιμο των 700.000 ευρώ στη Vie Finance, έρευνα από το 2020 – Τι δηλώνει η ΑΕΠΕΥ στο mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ