ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ταυτόχρονα όμως φρόντισε για ακόμη μια φορά να βάλει φρένο σε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ΔΕΗ υποστήριξε πως: «παραλάβαμε την ΔΕΗ η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας με τον ορκωτό λογιστή να αρνείται να υπογράψει τα στοιχεία. Αυτή ήταν η κατάσταση της εταιρείας όταν παραλάβαμε. Κάνατε και μια αναφορά στην τιμή της μετοχής η οποία είναι σημαντική γιατί η αξιοπιστία μιας επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές. Μεσοσταθμικά κάτω από 2 ευρώ επι δικών σας ημερών και η αξία σήμερα είναι 4 φορές από την αξία που μας παραδώσατε» και απάντησε στη κριτική που δέχεται για βίαιη απολιγνιτοποίηση.
«Ρωτήστε τους συμβούλους σας πόση ενέργεια παράγαμε το 2015 από λιγνίτη; 20 τεραβατώρες και το 2019 10 τεραβατώρες. Ή απόφαση γρήγορης απολιγνιτοποίησης ήταν περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε το 2019 και 2020 Κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα».
Εξέφρασε μάλιστα μια συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τη διάρκεια της κρίσης ότι «η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν θα κρατήσει 5 – 10 χρόνια».
Ευοίωνες οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού για την οικονομία. «Δημιουργούμε ανάπτυξη και μπορούμε να στηρίξουμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία. Η Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι επιτυχία συνολικά για την χώρα και για τα επόμενα χρόνια. Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε υπεραξία. Οι επενδύσεις τις θέλουμε γιατί δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Σήμερα υπάρχει οικονομία που δουλεύει παράγει επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα στοιχεία από το ΓΕΜΗ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτο εξάμηνο 2022 συστάσεις επιχειρήσεων πάνω από 34.000, διαγραφές 9.000. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρνούμαστε όμως ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι σημαντικές και κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας» .
Αναπόφευκτα η κουβέντα στράφηκε και στις εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα. «Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας. Τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση» .
Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος και η δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε απαντώντας στον Πρωθυπουργό και συνεχίζοντας στο ίδιο επιθετικό ύφος είπε:
«Όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν. Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα» είπε και επιχείρησε στην συνέχεια να αντικρούσει την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού.
«Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;…Όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστος στους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας».
Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού
Aνοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης
Νωρίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης λέγοντας: «Το ντίζελ μας απασχολεί και θα το εξετάσουμε» και συνέχισε πως «Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια».
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» προσθέτοντας με νόημα ότι: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους «Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας. Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ’ ελάχιστο, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, θα περίμενα σαφή καταδίκη. Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης».
Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις του Α. Τσίπρα “Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
O Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε το θέμα της ακρίβειας το πιο φλέγον της εποχής κάνοντας λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε και τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα».
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος βάζοντας στο στόχαστρο του τον Πρωθυπουργό είπε «Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο ενεργειακός πληθωρισμός 23% πάνω από τον ευρωπαϊκό; Πώς να εξηγηθεί ότι οι Έλληνες χρειάζονται 2 κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις;»
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας, εδώ και πολλούς μήνες …. Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε και με αυτό που πιστεύετε ότι είστε, ο εγγυητής της σταθερότητας. Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι η κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνεται. Και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της σταθερότητας γιατί σήμερα οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας μεγαλώνει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
Κλιμακώνοντας τη κριτική του είπε ότι «Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας» .
Επιχειρώντας δε αιτιολογήσει τη κριτική του τόνισε πως «Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ μεγάλης πρόκλησης για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οι ηγεσίες προοδευτικές και συντηρητικές έψαξαν λύσεις αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη όχι μόνο φυγομαχήσατε αλλά βρήκατε την ευκαιρία να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ στον κόσμο κρατικοποιούν τέτοιες εταιρείες…Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα αλλά η κερδοφορία των funds και των καρτέλ της ενέργειας. Το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς και όχι από τους λίγους που έχουν θησαυρίσει» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα που έχει εφαρμόσει όσον αφορά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο καλάθι του νοικοκυριού λέγοντας «έχετε ξεχάσει όλα τα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νο6, έχετε ξεχάσει την τιμή της βενζίνης, τους δείκτες του πληθωρισμού και κάνετε φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι με το ρύζι και τα μακαρόνια νο6. Και κάνετε ότι δεν βλέπετε την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή».
Καταλήγοντας ζήτησε και πάλι εκλογές: «Είστε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων. Γι’ αυτό λέμε ξανά ότι πρέπει να φύγετε το συντομότερο για να ανασάνει η κοινωνία και να σταματήσει η ηθική και κοινωνική κατηφόρα. Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης με εκπαιδευτικούς: «Βάλαμε τέλος στη στασιμότητα με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού»
Μητσοτάκης: Είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών Ελλάδας-Ιαπωνίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος