ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τον Αύγουστο και μετά έχουν πληθύνει τα «μαύρα σύννεφα» και απειλούν με νέα καταιγίδα 10-15 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων τις τράπεζες.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι τα στοιχεία των τραπεζών και δείχνουν ότι από τα 25δις ευρώ που είχαν μπει την περίοδο του covid σε μορατόρια- είχαν «παγώσει» δηλαδή οι πληρωμές των δόσεων- και μετά είχαν μπει σε προγράμματα step up με μειωμένες δόσεις για 12-18 μήνες, τα 9 δις ευρώ είναι έτοιμα να «σκάσουν».
Δηλαδή το 40% των δανείων με το που βγήκε από τα προγράμματα στήριξης βρέθηκαν στην «γκρίζα» ζώνη και αποτελούν μία νέα απειλή για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Σ΄ αυτά τα 9 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 6 δισ. ευρώ που είναι δάνεια που εμφανίζουν μικρότερες καθυστερήσεις στην ομαλή εξυπηρέτηση τους.
Και ενώ οι τράπεζες έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και να πετύχουν μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων ο εφιάλτης επιστρέφει λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα οι τράπεζες εκτιμούν ότι κάθε μείωση κατά 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών «γεννά» νέες καθυστερήσεις ύψους 100 ως 150 εκατ ευρώ ανά συστημική τράπεζα, για τις οποίες θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 25 εκατ ευρώ η κάθε τράπεζα.
Την ίδια ώρα σε αναβρασμό βρίσκονται και οι servicers, καθώς δύσκολα θα πιάσουν τους στόχους των business plan των τιτλοποιήσεων. Και αν δεν τους πιάσουν θα πρέπει να πληρώσουν «πένανλτι».
Ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και την πρόσφατη απόφαση του ΑΠ που τους έχει βγάλει προς το παρόν «κόκκινη» κάρτα στη διενέργεια πλειστηριασμών για λογαριασμό funds.Ωστόσο το θέμα αυτό θα επιλυθεί άμεσα με νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να «παγώσουν» τα πέναλτι.
Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του ζητά από τους servicers να «τρέξουν» τις ρυθμίσεις και να μην εστιάζουν στους πλειστηριασμούς.
Το σίγουρο είναι πως η ένταση κυριαρχεί στο νέο τοπίο της κρίσης, καθώς οι στόχοι δεν πιάνονται, ούτε από τις τράπεζες ούτε από τους servicers.
Οι servicers αντιμετωπίζουν και άλλο ένα πρόβλημα. Τα δάνεια που «πρασινίζουν» και πράγματι έχουν επαναφέρει πολλά στην κανονικότητα δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά στην ίδια τράπεζα, καθώς υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης από τον SSM.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ