Οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας θα παραμείνουν έξω από την αγορά spot αυτό τον χειμώνα, καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας του καυσίμου στον κόσμο πιθανώς θα αποφύγει τον ανταγωνισμό προμηθειών με την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση, γράφει το Reuters.

Η μειωμένη ζήτηση σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να επιστρέψει τον τίτλο του κορυφαίου εισαγωγέα στην Ιαπωνία φέτος, αποσυμπιέζοντας την παγκόσμια αγορά και προσφέροντας την τόσο αναγκαία ανακούφιση στην Ευρώπη, η οποία κυνηγάει φορτία αφού κόπηκαν οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Ρωσία.

1

Μειώνονται οι αποστολές στο τέταρτο τρίμηνο

Οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές LNG αναμένεται να σημειώσουν την πρώτη σημαντική ετήσια πτώση τους από το 2006, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 65 και 67 εκατ. τόνων, έναντι ρεκόρ 78,9 εκατ. τόνων το 2021. Οι αποστολές το τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να μειωθούν κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 22,4 δισ. κυβικά μέτρα ή 16,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ricki Wang, αναλυτή της JLC.

Οι ανεξάρτητοι διανομείς φυσικού αερίου ENN Group και JOVO Energy σχεδιάζουν να μειώσουν τις εισαγωγές LNG, ανέφεραν πηγές των εταιρειών που επικαλείται το Reuters. Η ENN και η κρατική Sinochem αναμένεται να συνεχίσουν να εκτρέπουν προθεσμιακά φορτία προς την Ευρώπη ή άλλους αγοραστές από τη Βόρεια Ασία, σύμφωνα με traders της αγοράς.

«Το να σταματήσει η Κίνα να υποβάλλει προσφορές για spot είναι σπουδαίο, επειδή θα υπάρχει ένας λιγότερος στον ανταγωνισμό για φορτία», δήλωσε ο Alex Siow, επικεφαλής αναλυτής φυσικού αερίου και LNG της ICIS στην Ασία. Η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο σημαίνει ότι η Κίνα έχει υπερ-συμβόλαια για LNG, «και αυτό είναι σπουδαίο νέο για την αγορά, επειδή σημαίνει ότι ουσιαστικά η Κίνα αναπτύσσει την πίτα spot», είπε. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι καλό για την Ευρώπη, καθώς «είναι η μόνη που στρέφεται στη spot αυτή τη στιγμή».

Κατανάλωση φυσικού αερίου

Οι αναλυτές της JLC, της SIA Energy και της Rystad Energy αναμένουν ότι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα θα παραμείνει σταθερή ή και θα μειωθεί κατά 2%, σε περίπου 370 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, στη χαμηλότερη ανάπτυξη τουλάχιστον από το 2002.

Οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν επίσης μετά την άνοδο των τιμών στην Ασία αυτό το καλοκαίρι, που έγραψαν τελικά ρεκόρ 70 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), καθώς η Ευρώπη τράβηξε φορτία από την περιοχή για να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της μετά τις διαταραχές στις ρωσικές προμήθειες.

Με τις κινεζικές τιμές χονδρικής να περιορίζονται στα 20 δολ. ανά mmBtu, αυτό θα σήμαινε απώλειες άνω των 100 εκατ. δολαρίων ανά φορτίο.

Η Κίνα αντλεί επίσης περισσότερο εγχώριο φυσικό αέριο, ενώ επίσης λαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες από τη Ρωσία, τόσο μέσω αγωγών όσο και αποστολές LNG.

Ανακατευθύνονται φορτία στην Ευρώπη

Η JOVO Energy αναμένει μείωση εισαγωγών κατά 20% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, δήλωσε στο Reuters πηγή της εταιρείας. «Δεν πραγματοποιούμε αγορές spot αυτό τον χειμώνα, αλλά επικεντρωνόμαστε σε βραχυπρόθεσμα φορτία που υπογράφηκαν πέρυσι και σε προθεσμιακά φορτία», είπε. Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ανακατευθύνει πολλά φορτία στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της πεσμένης εγχώριας ζήτησης.

Από τον Ιούλιο, ο όμιλος ENN και η ιδιωτική Guanghui Energy έχουν εκτρέψει στην Ευρώπη και τη Βορειοανατολική Ασία αποστολές αμερικανικού LNG που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη του 2021. «Οι εγχώριες πωλήσεις φυσικού αερίου μας ήταν απογοητευτικές, αλλά τα πάμε καλά στην αγορά του εξωτερικού», δήλωσε πηγή της ENN. Καθώς οι ανεξάρτητες εταιρείες αποφεύγουν τις αγορές spot, εναπόκειται στις μεγάλες κρατικές εταιρείες ενέργειας όπως η PetroChina και η Sinopec, που έχουν συνήθως ευρύτερη βάση εφοδιασμού, να συνεχίσουν τις εισαγωγές spot για να καλύψουν τα κενά προσφοράς.

Αρκετοί στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η τάση της Κίνας να εκτρέπει φορτία θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ειδικά με δεδομένη την εξοικονόμηση που μπορεί να υπάρξει στο κόστος αποστολής φορτίων που ανακατευθύνονται από τις ΗΠΑ. Το LNG που θα αποστέλλεται τους επόμενους 12 μήνες από την αμερικανική Cheniere Energy στη Λουιζιάνα θα είναι πολύ πιο κερδοφόρο οδεύοντας προς βορειοδυτική Ευρώπη παρά προς Ασία, δήλωσε ο Henry Bennett, επικεφαλής τιμολόγησης LNG στη Spark Commodities. «Τον Δεκέμβριο το επιπλέον κόστος μεταφοράς για αποστολή στην Ασία έναντι της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα είναι σχεδόν 4 δολ. ανά mmBtu», είπε.

Διαβάστε επίσης

Η ΙΚΕΑ απέλυσε περίπου 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία

Σύνδεση του Λαυρίου με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Λεμεσού, με δύο πλοία

United Maritime: Πώληση 2 δεξαμενόπλοιων Aframax με κέρδος άνω του 50% επί της αξίας κτήσης