Η επενδυτική άπνοια μαστίζει τις ελληνικές μετοχές. Εξέλιξη που έρχεται να επιτείνει την αβεβαιότητα και τους προβληματισμούς για τη μελλοντική πορεία του αθηναϊκού χρηματιστηρίου, το οποίο δείχνει να έχει περιπέσει στα…αζήτητα.

Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα που προκύπτει μετά από τις 8 πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Στη διάρκεια των οποίων, ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος διαμορφώνεται στα ευτελή επίπεδα των 42,3 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή 44% κάτω, σε σύγκριση με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα των 75,6 εκατ. ευρώ, με την οποία πορεύεται η ελληνική αγορά από την αρχή της εφετινής χρονιάς.

Γεγονός που δείχνει τη βαθμιαία απομείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως από την πλευρά των ξένων fund. Εξηγήσιμη έως ένα βαθμό, αφού το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει διαταραχθεί. Στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης που χτυπάει την Ευρώπη, της έξαρσης του πληθωρισμού, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων.

Εκτός όμως από τα εισαγόμενες αντιξοότητες, ο ελληνικός «ναός» του χρήματος αντιμετωπίζει και τα εσωτερικά προβλήματα. Είτε αυτά σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επιθετική ρητορική Ερντογάν, που ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Είτε ανάγονται στο αναπόφευκτο πολιτικό ρίσκο, της μακράς προεκλογικής περιόδου που έχει μπροστά της η χώρα.

Για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων διεθνώς η εφετινή χρονιά θεωρείται χαμένη από πλευράς αποδόσεων. Ενώ η κυρίαρχη τάση είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι θα υπάρξει κι άλλος πόνος στις αγορές, ανεξάρτητα από τις όποιες, πρόσκαιρου χαρακτήρα αναλαμπές, στο μεσοδιάστημα.

Μόνον όταν έρθουν οι μέρες μεγάλου πανικού…

Από την αρχή της χρονιάς ο δείκτης των δεικτών που είναι ο αμερικανικός Dow Jones χάνει 19,5% περίπου. Για τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 οι απώλειες είναι 24,7%, ενώ για την τεχνολογική αγορά του Nasdaq η πτώση φτάνει στο 33,4%. Επίσης στο 23,5% είναι οι απώλειες για το γερμανικό χρηματιστήριο και μικρότερες ( στο -7,8%) για το βρετανικό.

 Αρκετοί πιστεύουν ότι η κάτω βόλτα των αγορών δεν έχει ολοκληρωθεί. Για να διαπιστωθεί αυτό με σχετική βεβαιότητα θα πρέπει να υπάρξουν δυό-τρείς μέρες πανικού που θα προκαλέσουν βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών.

Το όλο αυτό σκηνικό, σαφώς και επιδρά αρνητικά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μια εξαιρετική ρηχή αγορά, που απευθύνεται κατά κανόνα σε περίπου 17.000 με 18.000 «παίκτες», οι οποίοι κάνουν έστω μία συναλλαγή το μήνα. Περίπου 600 εξ αυτών είναι ξένοι, εκ των οποίων περί τους 30 είναι διαχειριστές funds.

Με όρους Γενικού Δείκτη ( που χθες έκλεισε στις 817,55 μονάδες) οι απώλειες είναι 8,48% από την αρχή του έτους. Στο -10% είναι ο δείκτης όλων των μετοχών, ενώ εκείνος που μετράει τη συνολική απόδοση (περιλαμβάνοντας τα διανεμόμενα μερίσματα) είναι στο -6,33%.

Η φαινομενικά ήπια συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις μεγάλες ξένες, είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι στα προγενέστερα χρόνια δεν είχε τις ίδιες υπεραξίες με αυτές. Παράλληλα τα περισσότερα funds που έχουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές ( μικρές στο σύνολο του ενεργητικού τους) ακολουθούν παθητική στάση. Αποφεύγοντας και τις αγορές και τις πωλήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια δεν έπαιξαν ούτε το «στόρι» του ισχυρής ανόδου του τουρισμού, ούτε το θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν οι εισηγμένες στο εφετινό εξάμηνο. Ακόμη δεν φαίνεται να έχουν απήχηση ούτε οι αναβαθμισμένες τιμές-στόχοι που δίνουν ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς η αξιοπιστία τους έχει διαβρωθεί τα μάλα, από αλυσιδωτές «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Σε περιβάλλον αποφυγής επενδυτικού ρίσκου, ακόμη και τα συζητούμενα επιχειρηματικά deals αντιμετωπίζουν ζητήματα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν στο εγγύς μέλλον. Τουλάχιστον για τα περισσότερα από αυτά που περιμένει η αγορά.

Αναφορικά με το συναλλακτικό τζίρο που πιστοποιεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον Ιανουάριο της εφετινής χρονιάς «έτρεξε» με 79,1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Τον Φεβρουάριο, που έγινε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέβηκε στα 99,9 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 94,4 εκατ, τον Απρίλιο στα 84,3 και τον Μάιο η μέση, ημερήσια αξία συναλλαγών ανέβηκε στα 108,9 εκατ. ευρώ, που ήταν το υψηλό έτους.

Τον Ιούνιο υποχώρησε στα 69,1 εκατ., τον Ιούλιο πήγε στα 49,9 εκατ., τον Αύγουστο στα 56,3 εκατ. και τον Σεπτέμβριο στα 58,6 εκατ. ευρώ. Για να ακολουθήσει η ακόμη χειρότερη επίδοση στο ξεκίνημα του Οκτωβρίου. Που παραδοσιακά μαζί με τον Νοέμβριο είναι οι δύο χειρότεροι μήνες για την ελληνική αγορά…

Σε 13 μετοχές το 86,6% του τζίρου – Ανοικτή η νέα πτώση

Ενδεικτικό της περιθωριοποίησης της αγοράς, είναι και το γεγονός ότι το 86,6% της μέσης αξίας των συναλλαγών που γίνονται από το ξεκίνημα του 2022 έως τώρα ( δηλαδή τα 65,5 από τα 75,6 εκατ. ευρώ) αφορούν μόνο 13 εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης. Στις υπόλοιπες 109 εταιρείες της κύριας αγοράς, πραγματοποιείται μόλις το …13,4% των συναλλαγών. Πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα οι ίδιες αυτές 13 εταιρείες απορροφούσαν το 81,7% του συναλλακτικού τζίρου (τα 56,8 στα 69,5 εκατ. ευρώ).

Στη μέχρι διάρκεια της εφετινής χρονιάς, από τις 13 εταιρείες με το μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, μόνο 4 κινούνται ανοδικά, ενώ οι άλλες 9 καταγράφουν πτώση.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ηγείται με άνοδο 30,34%. Ακολουθεί η Motor Oil με κέρδη 22,91%, η Εθνική τράπεζα που είναι στο +11,05% και η Jumbo που ενισχύεται κατά 7,78%.

 Στον αντίποδα η ΔΕΗ χάνει 42,55%, η Coca Cola είναι στο -27,16% από την αρχή του έτους, η Lamda στο -19,26%, η Alpha Bank στο -19,22%, η Πειραιώς στο -15,5%, ο ΟΤΕ στο -7,17%, η Μυτιληναίος στο -2,12%, ο ΟΠΑΠ στο -0,8% και η Eurobank καταγράφει οριακές απώλειες 0,16%.

Από τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές θα βρεθούν προσεχώς σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, το αναμενόμενο είναι ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει κάτω από εφετινό χαμηλό των 778,84 μονάδων. Ίσως και αισθητά πιο κάτω… Όπως έχει πει και ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός «μην αμελήσετε,  πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία…»

Διαβάστε επίσης

Παγκρήτια Τράπεζα: Ευτύχης Βασιλάκης, Γιώργος Μουνδρέας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου

Wall Street: Έκτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020