ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βγήκε λοιπόν σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής, χαρακτήρισε ως καταστροφή την έξοδο από το ευρώ. Όπως τόνισε «η βίαιη υποτίμηση της οικονομικής σου ταυτότητας , όχι του νομίσματος, της οικονομικής σου ταυτότητας, θα είναι καταστροφή και η χώρα, ούσα τόσα χρόνια μέσα στην ΕΕ, δεν έχει κανένα μηχανισμό διαφορετικής μηχανικής άρθρωσης από αυτόν που συναρτάται με την ΕΕ. Τελεία και παύλα».
Μάλιστα, συνεχίζοντας τον συλλογισμό του είπε πως «δεν έχουμε διατροφική αυτάρκεια, δεν έχουμε κανένα μηχανισμό οργάνωσης συναλλαγματικών ισοτιμιών, η οικονομία μας είναι βαθιά με την οικονομία της Ευρωζώνης. Τελεία».
Οι συγκεκριμένες αναφορές, “έπαιξαν” στα social media. Κάποιοι έκαναν like, κάποιοι άλλοι όμως άρχισαν να του… σούρουν τα εξ’ αμάξης.
Ένας από αυτούς που… βγήκε από τα ρούχα του, ήταν ο δημοσιογράφος του capital, ο οποίος ξέσπασε με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, γράφοντας τα εξής (απευθυνόμενος στον Σεβαστάκη): “Όταν τα λέγαμε, ο καραγκιοζάκος μας έλεγε γερμανοτσολιάδες…”.
Σήμερα, δε, στο άρθρο του, με τίτλο “Προσκόλληση στην ηλεκτρική καρέκλα…”, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: “…Οι ενδείξεις συγκλίνουν στην επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να “διαβάσει” σωστά τις εξελίξεις. Η πολιτική εμπειρία είναι επιπέδου 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, φοιτητικής παράταξης ή συντεχνίας ΔΕΚΟ. Το 1973 η Χούντα του Ιωαννίδη επιχείρησε το πραξικόπημα στην Κύπρο επειδή δεν διάβαζε σωστά τις εξελίξεις. Οι συνέπειες και για την ίδια τη χώρα και τον ελληνισμό ήταν σαρωτικές… Η Ελλάδα όποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο και επωφελήθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις ήταν όταν είχε πολιτικές ηγεσίας που με διορατικότητα διάβασαν το διεθνές περιβάλλον και περίμεναν την καθοριστική στιγμή να τοποθετηθούν στην κατάλληλη πλευρά που έδινε τα καλύτερα ανταλλάγματα. Έτσι πορεύτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έτσι φαίνεται πως αποφάσισε ο δικτάτορας Μεταξάς, έτσι πορεύτηκε η ηγεσία της χώρας μετά τον πόλεμο όταν κέρδισε την ισχυρή θέση εντός του ΝΑΤΟ και αργότερα της Ε.Ε. Η χώρα όποτε προσπάθησε να απομακρυνθεί μετά τον πόλεμο από τους συμμάχους της το πλήρωσε ακριβά. Τέτοια περίπτωση είναι η άρνηση του δικτάτορα Παπαδόπουλου να διευκολύνει τη στήριξη του Ισραήλ από τη Δύση κατά τη διάρκεια των αραβοϊσραηλινών διενέξεων. Ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από το δικτάτορα Ιωαννίδη και λίγο αργότερα η τραγωδία της Κύπρου. Στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα φαίνεται πως κάτι μετράνε λάθος, σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και τη διατήρηση της διεθνούς θέσης της που με μεγάλο κόπο και θυσίες έχει κατακτηθεί στο παρελθόν. Ας το παραδεχθούν και ας παραδώσουν την καρέκλα… γιατί είναι ηλεκτρική…”.