• Big Story

    MarketWatch: “Remember Grexit? It’s back!” Τα 6 σενάρια του χάους στις διεθνείς αγορές…

    • NewsRoom


    Άρθρο του ιστοτόπου ειδησεογραφίας αγορών MarketWatch περιγράφει τους έξι λόγους που ενδέχεται να ταρακουνήσουν τις διεθνείς αγορές. Και μέσα σε αυτά, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το σενάριο της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη (Grexit)!

    Όπως επισημαίνει, ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος, Donald Trump, δεν είναι ο μόνος που έχει τη δύναμη να προκαλέσει χάος στις παγκόσμιες αγορές εφέτος. Εκτός από το GREXIT, στα ζητήματα που ενδέχεται να ταρακουνήσουν τις αγορές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και εθνικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τους επόμενους μήνες σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

    2


    GREXIT

    Tο MarketWatch κάνει λόγο για τη μεγάλη εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, υπενθυμίζοντας, ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να εισπράξει την επόμενη δόση του προγράμματος, καθώς αντιμετωπίζει το φάσμα αποπληρωμής ομολόγων αξίας 8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

    1


    BREXIT

    Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, πρόκειται να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας στις 9 Μαρτίου 2017 για το Brexit, εκκινώντας τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις…


    Ολλανδικές εκλογές

    Η επικράτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Mark Rutte, στις επικείμενες εθνικές εκλογές της χώρας (τον Μάρτιο) δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κερδίσει ο λαϊκιστής Geert Wilders, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.


    Γαλλικές εκλογές

    Αντίστοιχο με το ολλανδικό «πρόβλημα» αντιμετωπίζει και η Γαλλία, καθώς η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, έχει ενισχύσει το δημοσκοπικό της ίχνος. Η Le Pen χαρακτήρισε το Brexit το σημαντικότερο γεγονός μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ενώ χαιρέτισε την εκλογή του Trump ως «άλλο ένα λιθαράκι στο χτίσιμο ενός καινούργιου κόσμου». Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου οραματίζεται μια Γαλλία εκτός ευρωζώνης…


    Ι
    ταλικές… εκλογές

    Στην Ιταλία, οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα χώρα μας, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, η οποία σύμφωνα με το Market Watch προσδιορίζεται για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Και εκεί δεν αποκλείεται νίκη του δημοφιλούς λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, κάτι που σημαίνει.. αντίο Ε.Ε.!


    Γερμανικές εκλογές

    Το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα συμβεί στις Γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Φαβορί παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ, όμως, η επιλογή του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, για υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, περιπλέκει την κατάσταση, καθώς είναι δημοφιλής και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να κάνει την έκπληξη. Και με αυτή την προοπτική, πολλά μπορούν να αλλάξουν!



    ΣΧΟΛΙΑ