ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χρυσή λίρα καταγράφει για πέμπτο έτος στη σειρά, άνοδο τιμής. Παρά ταύτα, ο ρόλος της ως εναλλακτική, επενδυτική λύση για τους Έλληνες , εξακολουθεί να παραμένει υποτονικός. Με τους αγοραστές να συνιστούν μια μικρή μειοψηφία απέναντι στην κυρίαρχη τάση των πωλητών.
Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα που προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται περιοδικά, ανά τρίμηνο, από την τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα του 9μηνου της εφετινής χρονιάς αγοράστηκαν εν συνόλω 8.697 χρυσές λίρες από τα γκισέ των καταστημάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Λαμβάνοντας ως βάση τη μεσοσταθμική τιμή, τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τοποθετήσεις σε λίρες, εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα επίπεδα των 4,1 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι αφορούσαν τις αγορές (2.709 λίρες) που έγιναν στο τρίτο τρίμηνο, που μόλις ολοκληρώθηκε.
Ως τάξη οικονομικού μεγέθους, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πασιφανώς περιορισμένο. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εφετινές επιδόσεις είναι σημαντικά ενισχυμένες σε σχέση με το 9μηνο του 2021. Όπου οι Έλληνες είχαν αγοράσει 4.598 λίρες όλες κι όλες, εκτιμώμενης αξίας μόλις 1,9 εκατ. ευρώ. Τη χαμηλότερη από συστάσεως του ευρώ…
Στην αντίπερα όχθη οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν την ξεκάθαρη πρωτοκαθεδρία. Στο εφετινό 9μηνο εκποίησαν 43.141 λίρες, πηγαίνοντας κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού που απαιτείται, στα ειδικά ταμεία της τράπεζας της Ελλάδος, με είσοδο από την πλευρά της οδού Σταδίου.
Πάντα με βάση τη μεσοσταθμική τιμή, εκτιμάται ότι οι πωλητές εισέπραξαν περίπου 16,8 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι η …δυναμική τους ήταν 4,1 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των αγοραστών.
Μάλιστα οι ρευστοποιήσεις ήταν τώρα περισσότερες σε σύγκριση με το περσινό 9μηνο, όταν και εκποιήθηκαν 32.677 χρυσές λίρες που απέδωσαν στους πωλητές 11,2 εκατ. ευρώ.
Σε… ρηχά νερά παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον
Πολλοί ενδεχομένως θα περίμεναν ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία ,που μεταδίδει τη γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την έξαρση του πληθωρισμού και τα ισχυρά πλήγματα στις αγορές, θα ενίσχυαν θεαματικά το ενδιαφέρον για χρυσές λίρες. Αυτό ως ένα βαθμό έχει συμβεί. Κυρίως όμως ως ποσοστό. Διότι τόσο με όρους όγκου των αγορών, όσο και με όρους τοποθετούμενων κεφαλαίων, τα μεγέθη είναι ήσσονος σημασίας. Καθώς πρόκειται για απειροελάχιστα, μπροστά σε άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες των Ελλήνων ( αγορές περιουσιακών στοιχείων, μετοχές, Ομόλογα, Αμοιβαία και άλλα).
Το 2010, με την Ελλάδα να γνωρίζει τη σκληρή πραγματικότητα της δημοσιονομικής τραγωδίας και να μπαίνει στο σκοτεινό τούνελ της μεγάλης ύφεσης και στα δεσμά των μνημονίων, υπήρξε η κορύφωση της ζήτησης για χρυσές λίρες. Καθώς τη χρονιά αυτή αγοράστηκαν 194.475 χρυσές λίρες. Για τις οποίες υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν περί τα 49,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ακόμη και τότε όμως, τα κεφάλαια δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό ως επενδυτικό «εκτόπισμα».
Ωστόσο τα στοιχεία αυτά, όπως και όλα τα προηγούμενα, αφορούν μόνο τα όσα γίνονται στην τράπεζα Ελλάδος. Στην αγορά όμως δραστηριοποιείται εντόνως και η τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των δικών της συναλλαγών σε λίρες ή και χρυσού σε μπάρες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η πανσπερμία των ενεχυροδανειστηρίων και των λογής- λογής γραφείων, που έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτού τους είδους τις αγοραπωλησίες.
Κατά μία εκδοχή, η τράπεζα Ελλάδος μπορεί να δίνει τον τόνο, αλλά «εκφράζει» το μισό ή το ένα τρίτο του πραγματικού, συνολικού μεγέθους της συγκεκριμένης αγοράς. Ανάλογα και με τις εκάστοτε συγκυρίες που διαμορφώνονται.
Ακόμη κι έτσι όμως, ο χρυσός και συνακόλουθα οι χρυσές λίρες, ενώ διαχρονικά έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο…ακροατήριο, εν τούτοις στην πράξη το ενεργό κομμάτι των συναλλασσόμενων είναι αισθητά μικρότερο. Και με περιορισμένου εύρους αγοραπωλησίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Πόσο έχουν υποχωρήσει οι τιμές από τα ρεκόρ του Μαρτίου
Στις 8 του μηνός του περασμένου Μαρτίου και στον απόηχο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η τιμή του χρυσού έφτασε στα 2.070,57 δολάρια ανά ουγγιά, των 31,1 γραμμαρίων. Τιμή που ισοδυναμούσε με το ιστορικό ρεκόρ των 1.902,69 ευρώ ανά ουγκιά, βάση της τότε συναλλαγματικής ισοτιμίας. Χθες το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στα 1.696,10 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 18,1% από την κορυφή του Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή ο χρυσός με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος βρισκόταν στα 1.740,11 ευρώ, με απώλειες 8,5% από τη δικό του αποκορύφωμα. Η διαφορά στις μεταβολές οφείλεται στη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αδυναμία που εμφανίζει το πολύτιμο μέταλλο είναι απόρροια της αυξητικής πορείας που ακολουθούν τα επιτόκια. Τα οποία θεωρούνται…εχθρός της τιμής του χρυσού, ο οποίος δεν αποδίδει τόκο.
Στο «μέτωπο» της χρυσής λίρας το πρωί της 9ης Μαρτίου έφτασε στα ιστορικά υψηλά της. Με την τράπεζα της Ελλάδος να δίνει τιμή πώλησης στα 514,41 ευρώ και αγοράς στα 426,80 ευρώ.
Χθες η τιμή πώλησης ήταν στα 477,93 ευρώ και αγοράς στα 396,56 ευρώ. Η υποχώρηση από την κορυφή είναι 7,1%. Αλλά από την αρχή της εφετινής χρονιάς η χρυσή λίρα, που περιέχει 7,322 γραμμάρια καθαρό χρυσάφι ( 0,23542 ουγγιές) ενισχύεται κατά περίπου 8,6%. Σε συνέχεια της ανόδου της τετραετίας που προηγήθηκε και ήταν συνολικά 48,8%. Για εκείνους όμως που αγόρασαν στα τέλη του 2017 τα κέρδη περιορίζονται στο 23,3% καθώς το υπόλοιπο της ανόδου το καρπώνεται η Τ.τ.Ε μέσου του τεράστιου spread που έχει επιβάλει, ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς. Κάτι που αποτελεί ίσως τον πιο ανασταλτικό παράγοντα για τοποθετήσεις σε χρυσές λίρες με βραχυπρόθεσμη διάρκεια.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike