Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ έχουν εξαγγελθεί τα επόμενα 5 χρόνια στα δίκτυα σήμερα και υλοποιούνται οι μεγαλύτερες επενδύσεις διαχρονικά, είπε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, στο συνέδριο CyberGreece που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

“Οι επενδύσεις αυτές πρόκειται να διορθώσουν κάποιες ανακολουθίες που είχαμε σε κάποια σημεία της αγοράς”, σημείωσε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε 5G και δίκτυα οπτικών ινών.

Ο πρώτος τομέας επενδύσεων, σημείωσε, είναι σε δίκτυα πέμπτης γενιάς 5 G, στη βάση ενός διαγωνισμού που έγινε μέσα στην πανδημία με διαφορετικό μοντέλο. Οι επενδύσεις προχώρησαν άμεσα στους πρώτους μήνες μετά τον διαγωνισμό  και η κάλυψη της πρώτης γενιάς του 5G εξελίσσεται ραγδαία στη χώρα και έχει δώσει ένα μέρος της αύξησης της κίνησης που έχουμε δει, είπε.

Η στρατηγική σημασία του 5G είναι θεμελιώδης και ένα θέμα είναι πώς θα κρατηθούν ο ρυθμοί ανάπτυξης που απαιτούνται, σημείωσε. Σημαντικός παράγοντας είναι η αδειοδοτική διαδικασία, και όπως είπε από το 2023 γίνεται προσπάθεια να προχωρά η αδειοδότηση στο 5G σε 1- 3 μήνες από δύο χρόνια που ήταν πριν.

Όπως εξήγγειλε ο κ. Στεφανόπουλος  με ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που ετοιμάζει το ΤΕΕ επιχειρείται η άμεση επικοινωνία μεταξύ μιας πλειάδας φορέων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των οπτικών ινών. Στα δίκτυα οπτικής ίνας, υπήρξε υστέρηση, σημείωσε, όμως τα προβλήματα ξεπερνιόνται και υλοποιούνται διαδικασίες με στόχο την καλύτερη συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη γρηγορότερη αδειοδότηση με τις νέες διαδικασίες που θα ακολουθούνται.

Με τις καλύτερες διαδικασίες και τη δέσμευση των εταιρειών για τις επενδύσεις το 1 Gbit να είναι σύντομα διαθέσιμο όπως σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

 Ιδιαίτερη σημασία η κυβερνοασφάλεια

Η αγορά των παρόχων τηλεπικοινωνιών είναι η πιο αυστηρά ρυθμιζόμενη αγορά και περιλαμβάνει και θέματα κυβερνοασφάλειας, σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος. “Υπάρχει ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών προτύπων που καλύπτουν το σύνολο των υπηρεσιών που αναπτύσσονται γιατί ο χειρισμός των δεδομένων των πολιτών είναι κορυφαίας σημασίας θέμα στην Ευρώπη”, τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών να βρίσκονται στην Ευρώπη ενώ θα δρομολογηθούν και ανάλογες επενδύσεις. Η ψηφιακή επανάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με εμπιστοσύνη, σημείωσε επίσης,  γιατί σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τηρείται ένα αυστηρό πλαίσιο ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι το πρώτο πεδίο συμμόρφωσης. Δεν ισχύει το ίδιο με τις υπόλοιπες μη ευρωπαϊκές αγορές, ανέφερε.

Η ταυτότητα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών έχει αλλάξει σημείωσε, εξηγώντας ότι πλέον έχουν γίνεται εταιρείες διακίνησης δεδομένων και τεχνολογικοί πάροχοι, που παρέχουν λύσεις που σχετίζονται με την ενσύρματη και ασύρματη . “Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει το μήνα πάνω από 6 Gb από 1 Gb πριν από 4 χρόνια. Διανύουμε την ψηφιακή δεκαετία, και για την Ευρώπη η ψηφιακή στρατηγική είναι ένας από τους τρεις κεντρικούς πυλώνες στη  στρατηγική της μαζί με την κλιματική κρίση και τη γεωπολιτική κρίση”, σημείωσε.

Το νέο χαρακτηριστικό των δικτύων,  είναι ότι δεν αφορούν μόνο τηλεπικοινωνίες, ασύρματες και ενσύρματες, αλλά  συνενώνουν εταιρείες- τεχνολογικών παρόχων και πλατφόρμες IoT και η βάση για να αναπτυχθούν άλλες εταιρείες και για τη μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.