Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τη μέρα που ξεκίνησε η επιστροφή του γενικού δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, αφού πρώτα «καρδιοχτύπησε» την αγορά με την προσέγγιση των 780 μονάδων, χωρίς να γράψει χαμηλότερα επίπεδα από τις 779 μονάδες.

Στην εβδομάδα αυτή υπήρξε αντίδραση και από το εξωτερικό, καθώς Ευρώπη και Wall μετρούσαν σχεδόν οκτώ εβδομάδες πτώσης.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας, αφού η κατάσταση παραμένει ρευστή, ο πληθωρισμός απειλεί, όπως και η ύφεση με τις συστάσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων να είναι απαγορευτικές για τις μετοχές.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) ένα αδύναμο ξεκίνημα, στις 815 μονάδες, χωρίς πρωταγωνιστές, όσο οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, χωρίς οι επενδυτές να μπαίνουν στη διαδικασία να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν και οι Έλληνες επενδυτές. Μέχρις ότου δοθεί ξεκάθαρο σήμα από το εξωτερικό, η στρατηγική του 70% ρευστότητα και 30% μετοχές, θα συνεχιστεί, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ήπια μεταβολή στην Alpha Bank στα 0,867 ευρώ, στα 0,874 ευρώ υποχωρεί η Eurobank με την ΕΤΕ μόνη σε θετικό πρόσημο, πλησιάζοντας τα 3,20 ευρώ.

Υποτονική η αντίδραση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 15,23 και 12,26 ευρώ, νέα ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 17,85 ευρώ και αντίδραση στα 8,70 για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιέσεις σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, καθώς όπως φαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει τελικά τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, κάτι που άφησε στην ευχέρεια της κάθε χώρας την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας να πάρει πάνω της την επιβολή του μέτρου στην Ευρώπη συνολικά.

Στο μεταξύ, δεν διαφεύγει της προσοχής της αγοράς, η σημερινή αξιολόγηση από την Fitch, κρατώντας βεβαίως, μικρό καλάθι.

Με βάση την Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ με θετικές προοπτικές. Μετά από δύο εβδομάδες ακολουθεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, όπου στις 22/10 θα αξιολογήσει την Ελλάδα.

Με βάση την Standard and Poor’s η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.

Να σημειωθεί ότι με Standard and Poor’s και Fitch ολοκληρώνεται ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022

Διαβάστε επίσης:

Από 50 – 200 χιλιάδες ευρώ οι ζημιές για τις μικρές χρηματιστηριακές στο α’ 6μηνο, φουντώνουν οι φήμες για εξαγορές στον κλάδο, πιεστικές οι τράπεζες για τον «αέρα»