ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Αποδίδει καρπούς το νέο μέτρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την πάταξη της φοροδιαφυγής με τη μία εφαρμογή “appodixi” για τον εντοπισμό μαϊμού παραστατικών έως και παραποιημένων ταμειακών μηχανών.
Την εφαρμογή της ΑΑΔΕ έχουν κατεβάσει το κινητό τους 95.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν σε συναλλαγές τους με επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν έχουν μεταβιβάσει στη φορολογική αρχή τα στοιχεία της απόδειξης.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εφόσον δεν το πράξουν θα ενεργοποιηθούν οι καταγγελίες και αυτός επιβληθεί βαρύ πρόστιμο.
Πώς γίνεται η καταγγελία της «μαϊμού» απόδειξης
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
Οι περιπτώσεις
Μετά από το λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων, στον Βύρωνα, που μπήκε πριν από δέκα ημέρες, μετά από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή, μέσω του app, το καμπανάκι των καταγγελιών χτύπησε ξανά στον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.
Η επώνυμη – αυτή τη φορά – καταγγελία αφορούσε πρατήριο, στην Αλ. Παναγούλη 120 και Αγγελίωνος 15, στην Αγ. Παρασκευή.
Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.
Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης.
Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση.
Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις… 20 ευρώ !
Και δεν είναι μόνο αυτό. Διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας !
Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών – εκροών.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Δέσμευση 61.560 φιαλών επωνύμων αλκοολούχων ποτών
Τρία νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης 30.000 ανέργων-Προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ