Ακόμα κι αν δεν έχουμε διαβάσει όλοι κάποιο από τα βιβλία του (αν και ειδικά το ευρηματικό Logicomix είχε… σπάσει τα ταμεία), τον γνωρίζουμε ως έναν αξιόλογο συγγραφέα και επιστήμονα, ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού που εννοούμε πραγματικά όταν μιλάμε για την “ελληνική διανόηση”.
Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που “γνώρισαν” τον Απόστολο Δοξιάδη μέσω Facebook, καθώς ο γνωστός συγγραφέας είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα social media, με χιλιάδες φίλους και ακολούθους που διαβάζουν καθημερινά τις απόψεις και τις οξυδερκείς αναλύσεις του για θέματα επικαιρότητας – ποιος θυμάται, αλήθεια, ότι ο Απόστολος Δοξιάδης ήταν ο πρώτος που κατάλαβε, και σχολίασε στο Facebook, τη μεγαλειώδη γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τον περασμένο Οκτώβριο, με τις δήθεν δηλώσεις Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Θράκη;
Όσοι λοιπόν παρακολουθούν τις αναρτήσεις του Απόστολου Δοξιάδη είχαν παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες ασχολείτο σχεδόν αποκλειστικά με ένα θέμα: το δικαστικό σίριαλ με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, την έκδοση των οποίων ζητούσε από την Ελλάδα η Τουρκία για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Ο Απόστολος Δοξιάδης από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε για το θέμα αυτό, παίρνοντας σαφή θέση κατά της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών σε μία χώρα όπου στην καλύτερη περίπτωση θα υφίσταντο τρομερά βασανιστήρια, και στη χειρότερη (και ίσως πιο πιθανή) περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, που ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να επαναφέρει στην Τουρκία.
Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς φυσικά δεν επηρεάστηκε από τις αναρτήσεις του Απόστολου Δοξιάδη. H απόφαση ήταν αναμενόμενη. Ούτως η άλλως υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις και από Γερμανικά και Ελβετικά Δικαστήρια όπως έχει γράψει σε παλαιότερο άρθρο του στο mononews.gr ο νομικός Ηλίας Μπισιας. (ανθρώπινα δικαιώματα)
Άλλωστε όπως έχει πει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παλαιότερη δήλωση του “αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αποστολή της δικαιοσύνης είναι να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά. Το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα υπάρχουν και για τους πολλούς, αλλά υπάρχουν και για τους λίγους και είναι πιο κρίσιμα όταν προστατεύουν τους λίγους”.
Όμως σύμφωνα με κάποιους η κοινή γνώμη επηρεάστηκε, ευαισθητοποιήθηκε, κινητοποιήθηκε. Χάρη στη συνδρομή του, ο κόσμος έμαθε για αυτήν την υπόθεση, σχημάτισε άποψη για αυτήν την υπόθεση και εν τέλει διαμορφώθηκε ένα κλίμα σε όλη την Ελλάδα υπέρ της “σωτηρίας” των οκτώ.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για πρώτη φορά στο ελληνικό Internet μία προσωπικότητα εκμεταλλεύθηκε τόσο αποτελεσματικά τη δύναμη των social media, επηρεάζοντας και ευαισθητοποιώντας μαζικά απλούς πολίτες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Ο ίδιος μάλιστα από την πρώτη στιγμή εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της, μία βεβαιότητα την οποία μοιράζονταν και οι περισσότεροι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως έλεγε στο mononews.gr νομικός, η οποία επεσήμανε πως τουλάχιστον στους νομικούς κύκλους η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν αναμενόμενη.
Ως προς τη στάση που κράτησε ο Απόστολος Δοξιάδης, όμως, η ίδια παρατήρησε πως μέσα στην όλη παραζάλη “όρθωσε ανάστημα και έδωσε σε πολλούς Έλληνες επιχειρήματα που δημιούργησαν και το απαραίτητο κλίμα” για τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, πολύ πριν ακουστεί η φωνή των δικαστικών, κάνοντας λόγο για μία “βαθιά πολιτική πράξη”.
Βέβαια, αυτήν τη βαθιά πολιτική πράξη κάποιοι πήγαν να την εκμεταλλευθούν, αναζητώντας ρόλο και επιρροή σε αυτό το κίνημα, με απώτερο σκοπό να επωφεληθούν από την προβολή που θα τους προσέφερε. Αυτοί οι “κάποιοι”, σχολιάζει η νομικός, ήταν που πέρασαν αυτήν την εικόνα του “ντέρμπι” για την απόφαση του Αρείου Πάγου προς ίδιον όφελος…
Φυσικά, είναι μάλλον αναμενόμενο διάφοροι τυχάρπαστοι να πιάνονται από τέτοια κινήματα για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, και προφανώς σε αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ο Απόστολος Δοξιάδης. Απεναντίας, αυτό δείχνει και τη μεγάλη επιρροή που έχουν οι απόψεις του στον κόσμο.
Μήπως αλήθεια να το σκεφτούμε; Μήπως πράγματι να προτείνουμε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απόστολο Δοξιάδη, έναν άνθρωπο σκεπτόμενο, σοβαρό, επιδραστικό, ευφυή; Αν δεν είναι αυτός ικανός να αναλάβει μία τέτοια θέση, τότε ποιος είναι;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η Ελλάδα περιμένει σιωπηλή τον Ερντογάν, μετά τις απειλές για…
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλίας Μπίσιας: Απόρριψη έκδοσης Τούρκων υπηκόων από Γερμανικά και Ελβετικά Δικαστήρια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το μέλλον του Τσίπρα και της χώρας θα κριθεί στις 20 Φεβρουαρίου – Θα τα καταφέρει;