«Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου».  Είναι ο Νίκος Καζαντζάκης αυτός που μιλάει και είναι φυσικά ο ήρωάς του Αλέξης Ζορμπάς αυτός ο ορθόκορμος, κοκαλιάρης, γεμάτος ζωική ορμή και κινούμενος από το ένστικτο και το συναίσθημά του άνδρας, έτοιμος για κάθε παράτολμη πράξη…

Αυτόν τον διαχρονικό ήρωα, που στον 20ό αιώνα ταξίδεψε  σ΄όλο τον κόσμο μέσα από το εμβληματικό κείμενο του Καζαντζάκη, τον κινηματογραφικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μια νέα ματιά τώρα, θεατρική, έρχεται να αναμετρηθεί μαζί του και να του δώσει μιαν άλλη διάσταση.

1

Με Αλέξη Ζορμπά τον Γιάννη Στάνκογλου, Μαντάμ Ορτάνς την Όλια Λαζαρίδου, τον Αιμιλιανό Σταματάκη στο ρόλο του συγγραφέα, τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Μαυραντώνη και την Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας η σκηνοθετική πρόταση του Γιάννη Κακλέα στοχεύει να φωτίσει αυτόν τον «ήρωα-σύμβολο», όπως λέει ο ίδιος «που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχιστικές συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία».

Γιάννης Στάνκογλου ως Ζορμπάς
Γιάννης Στάνκογλου ως Ζορμπάς

Στήνει λοιπόν από τις 19 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μια παράσταση, που με τον τίτλο «Ζορμπάς» εμπνέεται από τον πολυμεταφρασμένο έλληνα συγγραφέα και το σκληρό αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό έργο του, μέσα από το οποίο αναδύεται και όλη η Κρήτη.

Ένα ταξίδι μύησης                                                        

«Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πια στον χώρο του μύθου. Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα», όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης.

Έτσι, όπως πρόσθεσε, η θεατρική αφήγηση εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. «Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως», όπως λέει.

Γιάννης Στάνκογλου και Όλια Λαζαρίδου
Γιάννης Στάνκογλου και Όλια Λαζαρίδου

Πρόκειται για μία διασκευή του μυθιστορήματος βεβαίως, που έγινε σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, ο οποίος αποκαλύπτει, ότι το αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι αντιθέσεων, μια σύνθεση που ενώνει την ηθική με τον παγανισμό, τη γνώση με την εμπειρία, το αρσενικό με το θηλυκό και που άλλωστε θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο.

Ο ήρωας σύμβολο

«Είναι σύμβολο ο Αλέξης Ζορμπάς και προτείνει κάτι, που στις εποχές μας λείπει… Η σχέση του με τον χορό, όταν λέει ‘‘ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με τον χορό;’’ είναι κάτι που με γοητεύει», είπε ο Γιάννης Στάνκογλου δηλώνοντας, ότι δεν δίστασε ούτε στιγμή, όταν του έγινε η πρόταση.

Σκηνή από την παράσταση «Ζορμπάς»
Σκηνή από την παράσταση «Ζορμπάς»

«Λειτούργησα σαν Ζορμπάς και είπα κατευθείαν «ναι», όπως είπε. Κι όσο για την Μαντάμ Ορτάνς της Όλιας Λαζαρίδου «όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Έχουμε επιλέξει όμως να τη δούμε μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας…», είπε η ίδια.

«Ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου… για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε…», είναι η άποψη εξάλλου του Αιμιλιανού Σταματάκη.

Στην παράσταση «Ζορμπάς»  τα σκηνικά έχουν γίνει από τον Μανόλη Παντελιδάκη, τα σκηνογραφικά βίντεο από τον Παντελή Μάκκα και τα κοστούμια. για τα οποία υπήρξε  μελέτη πάνω στην πραγματική ποιότητα των ρούχων που φορούσαν οι άνθρωποι σε μία πιο ώριμη Κρήτη και όχι στην τόσο γραφική, που αναφέρεται στην ταινία, η Ηλένια Δουλαδίρη.

Πρόκειται για μία παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Σκηνή από την παράσταση «Ζορμπάς»
Σκηνή από την παράσταση «Ζορμπάς»

Info:

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0300

«Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Διαβάστε επίσης:

Χρυσά νομίσματα στο Ισραήλ μιλούν για την ιστορία του Βυζαντίου

Βασίλης Θεοχαράκης: Η Ελλάδα μέσα από τη ζωγραφική