ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, η Σουηδική Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να δίνει άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το “πράσινο φως”, επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητα.
Η αλλαγή στάσης της Στοκχόλμης συνδέεται, όπως αναφέρει το Reuters, με την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την είσοδό της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόθεση που εξέφρασε η Σουηδία νωρίτερα φέτος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Άλλωστε, η Τουρκία, η οποία πρέπει να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, έχει ξεκαθαρίσει ότι η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών όπλων αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Στοκχόλμη, προκειμένου με τη σειρά της η Άγκυρα να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ.
Ήδη, τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Άγκυρα δήλωσε ότι είχε λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία, κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα ανάλογη με το PKK.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή – Τουλάχιστον 23 νεκροί