Έπειτα από έναν μακρόσυρτο κύκλο δύσκολων διαπραγματεύσεων, βγαίνει όπως όλα δείχνουν ‘’λευκός καπνός’’ για την πολύπαθη Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτες των οποίων είναι και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, βρέθηκε το επιζητούμενο modus vivendi ανάμεσα στη βασική τριπλέτα των βασικών μετόχων της τράπεζας. Δηλαδή το σχήμα της Ellington και του ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) όπως επίσης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Καθοριστικό στοιχείο της συμφωνίας είναι το ύψος της ανακεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα αύξησης κεφαλαίου, που προσδιορίστηκε στα επίπεδα των 490 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον τελικό λογαριασμό, χωρίς να αφήνει ‘’ουρά’’ για ένα ενδεχόμενο… δεύτερο γύρο.

Πηγές, σε γνώση των οποίων είναι οι εν εξελίξει σημερινές συζητήσεις, αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα βάλει στην ΑΜΚ της Attica Bank ( που θα ολοκληρωθεί εντός του 2022) τα περίπου 330 από τα 490 εκατ. ευρώ. Θα καλύψει δηλαδή το 67,3%, τη στιγμή που η σημερινή του συμμετοχή είναι στο 62,9%.

Από την άλλη πλευρά Ellington και ΤΜΕΔΕ θα εισφέρουν από κοινού 130 εκατ. ευρώ, ήτοι το 26,5%. Όταν σήμερα κατέχουν το 24,6% ( 14,7% το ΤΜΕΔΕ και 9,9% η Ellington).

Επίσης κεφάλαια της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισφέρει ο ΕΦΚΑ, που τώρα κατέχει το 10,3% και θα καλύψει το 6,1% της νέας ΑΜΚ.

Η αρχιτεκτονική της αύξησης κεφαλαίου δείχνει ότι το ΤΧΣ παραμένει σε θέση μετοχικής ισχύος, επιδιώκοντας μελλοντικά να αποεπενδυθεί με δυνητικά οφέλη.
Αν και στο όλο πάζλ της συμφωνίας συζητούνται ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες, εν τούτοις φαίνεται ότι για τις ενδεχόμενες περεταίρω ζημιές από τιτλοποιήσεις δανείων, που μπορεί να προκύψουν για την τράπεζα, θα τις διαχειριστούν στο εξής οι βασικοί μέτοχοι.

Η νέα CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού αναμένεται να καταθέσει άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος το νέο κεφαλαιακό πλάνο της Attica Bank. Με ορίζοντα 5ετίας και με στόχο να επιτευχθεί η ανάταξή της και να θωρακιστεί η θέση της στην τραπεζική αγορά.

Εκτός αιφνιδιαστικού απροόπτου και από τη στιγμή που η συμφωνία θα ‘’κλειδώσει’’ και τυπικά, θα ακολουθήσει η έγκρισή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Σε ότι αφορά το ΤΧΣ κι εκείνο θα λάβει το ‘’πράσινο φώς’’ από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.