• Business

    UBS: Γιατί προτρέπει σε «φυγή» από τα ομόλογα και στροφή στις μετοχές

    • NewsRoom


    Το έτος 2016 ήταν ένα σχετικά καλό έτος για τις παγκόσμιες μετοχές, καθώς ο μέσος όρος ανόδου που κατέγραψαν διαμορφώθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 8,5%. Επιπλέον, η εκλογή Trump στην προεδρία των ΗΠΑ που σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2016, ώθησε ανοδικά τα διεθνή χρηματιστήρια σε ποσοστό της τάξεως του 5,1%.

    Η ελβετική τράπεζα UBS στο νέο της note, εκτιμά ότι (οι μετοχές) θα έχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές ανόδου στο προσεχές διάστημα, ενώ έχει παράλληλα προχωρήσει σε αύξηση των συστάσεών της στις διεθνείς μετοχές έναντι των υψηλότερης ποιότητας ομολόγων για τους λόγους που ακολουθούν:

    • Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά – Η υψηλότερη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει τα εταιρικά έσοδα

    Η UBS εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 3,6% αυτό το έτος, και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,9%, ενώ οι επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου θα υποχωρήσουν και οι πιο σφιχτές αγορές εργασίας θα ενισχύσουν τις πιέσεις στις τιμές. Οι δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης, όπως οι δείκτες PMI δείχνουν επέκταση στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Επίσης, η αναμενόμενη ενίσχυση του ονομαστικού ΑΕΠ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    • Οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να διατηρήσουν τη στήριξη της πολιτικής, ηρεμώντας τις αγορές από την πολιτική αστάθεια

    Η UBS αναμένει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα διατηρήσουν την υποστηρικτική νομισματική τους πολιτική σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και αν κατευθυνθούν προς υψηλότερα επιτόκια ή λιγότερο επιθετικά προγράμματα αγοράς ομολόγων. Η Fed φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αυξάνεται ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πιθανό να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Ιανουάριο του 2018.

    Η αργή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι απίθανο να πνίξει την αύξηση των εταιρικών κερδών. Και οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω νομισματική στήριξη, αν η πολιτική αβεβαιότητα οδηγήσει σε μια μεγάλη απογοήτευση σε ότι αφορά την ανάπτυξη ή σε σοκ ρευστότητας.

    • Η αύξηση των κερδών, όχι οι υψηλότερες αποτιμήσεις, μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών υψηλότερα

    Η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, ενεργώντας ως κινητήρια δύναμη των αποδόσεων των μετοχών παρά την αύξηση των δεικτών p/e. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς κάποιοι επενδυτές αναφέρουν τις υψηλότερες αποτιμήσεις ως αντί-κίνητρο για να επενδύσουν στις μετοχές. Η ιστορία δείχνει ότι οι τα τρέχοντα p/e δεν φαίνονται ιδιαίτερα υψηλά σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους μέσους όρους. Επιπλέον, οι δείκτες αποτίμησης τείνουν να είναι ένα “φτωχό” μέσο πρόβλεψης των μελλοντικών αποδόσεων των τιμών για έναν επενδυτικό ορίζοντα έξι μηνών.

    Σε γενικές γραμμές, η UBS θεωρεί ότι η αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα λειτουργήσουν υπέρ των παγκόσμιων μετοχές και κατά των αποδόσεων των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Kleemann: 89.746 μετοχές της στα χέρια της MCA Orbital Global Holdings

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DuPont: Στο α΄εξάμηνο του 2017 θα ολοκληρωθεί το deal με τη Dow Chemical

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Johnson & Johnson: Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις δ΄ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ