ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Καναδάς πρωτοστάτησε σε παγκόσμιες εκστρατείες για την απαγόρευση των ναρκών από τα χρόνια του 1990. Η προσπάθεια αυτή ήταν καθοριστική για τη Συμφωνία της Οτάβας το 1999, την οποία υπέγραψαν 133 κράτη, προκειμένου να καταστεί παράνομη η χρήση ναρκών.
Ο Ζελένσκι μίλησε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ενώ είπε ότι ο Καναδάς έχει τη σωστή τεχνολογία, αλλά και τις κατάλληλες ανθρώπινες φιλοδοξίες για να βοηθήσει.
«Προσκάλεσα τον πρωθυπουργό Τριντό για να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας εκκαθάρισης των εδαφών μας από τις ρωσικές νάρκες και τα βλήματα πυροβολικού που δεν έχουν εκραγεί. Ως συνέπεια από τον ρωσικό πόλεμο, η περιοχή της Ουκρανίας έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναρκών στον κόσμο», τόνισε ο Ζελένσκι.
«Έχουμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο μιας ευέλικτης και μεγάλης κλίμακας εκκαθάρισης ναρκών και να μην αφήσουμε το πρόβλημα για δεκαετίες», είπε ο ίδιος ευχαριστώντας τον Καναδά για «την ετοιμότητά του να βοηθήσει».
Ένα αντίγραφο της συνομιλίας από το γραφείο του Τριντό δεν περιείχε αναφορά της πρότασης του Ζελένσκι. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Οτάβα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μηνάς Δήμος: Επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των επιμελητηρίων – Εκδήλωση για το μέλλον του ΕΒΕΑ
- Αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ: Αυξήθηκαν οριακά οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Δίκη Σπαρτιατών: Ξανά απών ο Βασίλης Στίγκας από το δικαστήριο
- Φρανσουά Πινό: Ο ιδρυτής της Kering (Gucci) εκτός του top 100 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο